-

antosyaanit

[englanti anthocyanins, enocianina, enocyanin · espanja antocianinas · hollanti anthocyanen · tanska anthocyaniner, drueskalsfarve · ruotsi antocyaner · norja antocyaner · islanti antsanlausnir]


[E163]

Antosyaani on yhteisnimitys kasvien solunesteessä ilmeneville vesiliukoisia sinipunaisille, sinisille ja punaisille flavonoidiväriaineille. Antosyaanit ovat happo-emäsindikaattoreita (muuttuvat happamessa kirkkaanpunaisiksi ja emäksessä vihreiksi, violeteiksi tai sinisiksi; vahvassa emäksessä keltaiseksi). Antosyaanien monet värivivahteet johtuvat niiden molekyylirunkoon liittyneistä sokeriryhmistä. Kun sokeriryhmää ei ole, yhdistettä kutsutaan antosyanidiiniksi [delfidiniini (kellokukat); pelargonidiini (pelargonia)].

[E163a] Syanidiini (cyanidin, cyanidine) [ranska cyanidine] Oranssinpunainen antosyaniidiväriaine, jota saadaan mm. punaisista ruusuista (Rosa). Amerikassa väriä saa käyttää lääke- ja kosmetiikkavärinä.

[E163b] Delfinidiini (delphinidin, delphinidine) [ranska delphinidine] Violetti tai sininen väriaine, jota saadaan mm. hibiskuksen (Hibiscus sabdifera) punaisista kukista.

[E163c] Malvidiini (malvidin, malvidine) [ranska malvidine] Violetti antosyaniidiväriaine, jota saadaan mm. sinisistä viinirypäleistä (Vitis).

[E163d] Pelargonidiini (pelargonidin, pelargonidine) [ranska plargonidine] harmaansininen, sinipunainen

[E163e] Peonidiini (peonidine) [ranska ponidine] harmaansininen, sinipunainen

[E163f] Petunidiini (petunidine) [ranska ptunidine] Violetti väriaine.

Cyanidin-3-galactoside on punainen väri, jota saadaan mustasta soijapavusta ja punaisesta riisistä. Jauheena punertavaa tummanviolettia. Vaaleanpunainen happo-, purppuran punainen neutraaleissa ja sinimusta alkaliliuoksissa. Kestää verrattain hyvin kuumuutta ja valoa. Käytetään elintarvikevärinä (juomat, viinit, karamellit) ja kosmetiikassa.

Vitisiinit ja vitisidiinit (vitisins, vitisidin) ovat antosyaanivärejä, joita löytyy mm. punaviineistä. Pigmentin uskotaan muodostuvan käymisen aikana.

Kartamiini [Lue lisää]


Antosyaaneja löytyy mm. mustikoista (Vaccinium), karpaloista (Vaccinium oxycoccus) ja punaherukasta (Ribes rubrum).

Kasvien antosyaaniväritys suojaa kasveja UV-säteilyltä. Monien puiden punainen syysväri johtuu lehtien antosyaanimuodostuksesta - piilossa olleet antosyaanivärit pääsevät esiin, kun lehtien vihreä klorofylli alkaa hajota.

käyttö
Antosyaaneja käytetään elintarvikeväreinä esim. hilloissa, karamelleissa, juomissa (kuten viini) ja jälkiruokavalmisteista. Lisäksi niitä käytetään jonkin verran kosmetiikassa. Koska antosyaanit ovat hyvin herkkiä happamuusarvon vaihteluille, eivätkä ne ole värinkestoltaan erinomaisia, niille on hyvin vähän käyttöä muussa väriteollisuudessa.