-

Lehtivihreä, klorofylli, klorofyllikuparikompleksi

[englanti chlorophyll, copper chlorophyll · ruotsi klorofyll, klorofyllin, klorofyll-kopparkomplex, klorofyllin-kopparkomplex · norja klorofyll, klorofyllin, klorofyll-kobber-kompleks, klorofyllin-kobber-kompleks · tanska klorofyll · islanti blaðgræna, klórófýll, klórófýllín, klórófýllkopar-komplex, klórófýllín-kopar-komplex · saksa Chlorophyll, Chlorophyllin; Kupferhaltige Chlorophylle-Komplexe · ranska chlorophylle; complexes cuivriques des chlorophylle, complexes cuivriques des chlorophylline · espanja clorofila · portugali clorofila, clorofilina, clorofila cúprica, clorofilina cúprica · hollanti geen; Koperhoudende complexen van chlorofyll, Koperhoudende complexen van chlorofyllinn]

Alkuaan kreikan hlor ("vaaleanvihreä") + fyllon ("lehti")

[Klorofylli: NG3 CI 75810, E140 (klorofylli E140a, klorofylliini E140b)]

[Klorofyllikuparikompleksi NG5 CI 75810, 75815, E141]

Väriainetta löytyy kaikkien kasvien vihreistä osista. Kirkkaanvihreä klorofylli on aitoa luonnontuotetta, kellertävän vihreä klorofylliini kemiallisesti muunneltua pigmenttiä.

Kemialliselta rakenteeltaan klorofylli kuuluu pyrroliväreihin. Klorofyllimolekyylin keskellä on magnesiumatomi, jota ympäröivät typpeä sisältävät atomiryhmät (porfyriinirenkaat). Klorofylli on sinertävää (a) (C55H72N4O5Mg) tai kellertävää vihreää (b) (C55H72N4O6Mg).

Klorofyllin syntyminen riippuu paljon auringon valosta. Klorofylli on tarpeellista (välttämätöntä) kasvien yhteyttämiselle. Väriaineen tehtävä on vangita valon energiaa ja muuttaa se ravinteiksi.
Väriaineenakin (mm. maalaukseen) klorofylliä on käytetty, mutta sen värinkesto ei ole erityisen hyvä.

Klorofylliä on useita tyyppejä:
a-tyypin klorofylliä löytyy kaikista vihreistä kasveista ja mm. sinilevästä
b-tyypin klorofylliä löytyy vihreistä kasveista ja levästä. Kyseessä on on lisäpigmentti, joka, joka siirtää valoenergiaa a-klorofyllille.
c-tyypin klorofylliä löytyy piilevästä ja ruskeasta levästä
d-tyypin klorofylliä löytyy vain punaisesta levästä

Erilaiset klorofyllit absorboivat valoa hieman eri aallonpituuksilla ja eroavat toisistaan myös rakenteeltaan.



Klorofyllikuparikompleksi copper chlorophyll)

[NG5, CI 75810, E141]

(C34H31CuN4Na3O6)

Klorofyllikuparikompleksissa klorofyllimolekyylin magnesiumatomi on korvattu kuparilla. Kuparilla käsiteltynä rasvaliukoinen klorofylli antaa kirkkaamman ja intensiivisemmän vihreän ja tummia vihreitä lähes mustaan saakka; muutamat lähteet kuitenkin luonnehtivat väriä "tylsänvihreäksi". Siinä luonnon magnesium on korvattu kuparilla. Vesiliukoisessa kupariklorofylliinissä (copper chlorophyllin) [NG5, CI 75815, E141] väri on kirkkaanvihreä tai sinivihreä.

Kuparipitoisen klorofyllin värinkesto on huomattavasti parempi kuin kuparia sisältämättömän klorofyllin. Tämän vuoksi klorofyllikuparikompleksin merkitys esimerkiksi elintarvikevärinä ja muussa vastaavassa teollisuudessa on luonnonversiota tärkeämpi.

Historia

Keskiajalle saakka klorofylliä käytettiin myös maalauspigmenttinä. Edelleenkin sitä käytetään myös kosmetiikkaväriaineena ja mm. saippuoissa ja jonkinverran myös musteissa. Liukenee öljyyn.

Muuta

Klorofylli ja sen tietyt johdannaiset ovat EUn hyväksymiä E-koodin saaneista elintarvikeväreistä. Klorofylli E140a, klorofylliini E140b, klorofyllikuparikompleksi E141. Käytetään etenkin rasvaa sisältävissä ruoissa, makeisissa ja alkoholituotteissa; myös saippuoissa, öljypohjaisessa kosmetiikassa, suuhygieniavalmisteissa ja alkoholipohjaisissa hajusteissa. Klorofyllejä lukuunottamatta ei ole olemassa muita luonnon vihreitä pigmenttejä, joita voi käyttää elintarvikevärinä.

Klorofyllillä on ollut merkittävä rooli kansanlääkinnässä monissa kulttuureissa. Klorofylli tehostaa sydämen, verisuonten ja keuhkojen toimintaa: lisää hemoglobiinin tuotantoa ja parantaa hapenottokykyä. Klorofylliä esiintyy runsaasti mm. vehnänoraassa, jota on käytetty kansanlääkinnässä.