-

sokerikulööri

[englanti caramel · saksa Zuckerkulör · hollanti caramel bruine · tanska karamel · norja karamell · islanti karamellubrnt · ranska caramel · espanja color caramelo · portugali caramelo]

[E150, NBr10]

Luontainen elintarvikeväri. Väri vaihtelee vaaleanruskeasta mustaan. Käytetään mm. soijassa, oluessa, viskeissä, kekseissä; saattaa aiheuttaa B-vitamiinin tuhoutumista, hyperaktiivisuutta ja saattaa myös hidastaa kasvua.

Finlexin mukaan sokerikulööri määritellään: Ilmaisu ''sokerikulööri'' viittaa värivoimakkuudeltaan vaihteleviin ruskeisiin värjäämiseen tarkoitettuihin valmisteisiin. Tämä ei koske sokerista kuumentamalla saatua aromaattista valmistetta, joka on tarkoitettu elintarvikkeiden maustamiseen (esim. makeiset ja konditoriatuotteet, alkoholijuomat).

Sokerikulööri valmistettaan lämmittämällä hiilihydraatteja (kuten glukoosisiirappia) ammoniakin, ammoniakkisulfaatin tai rikkidioksidin kanssa.

E150(a) sokerikulööri

[englanti caramel, plain caramel · saksa Zuckerkulör · hollanti caramel bruine · ruotsi sockerkulör · islanti karamellubrúnt · tanska karamel · norja karamell · ranska caramel · portugali caramelo simples]

Valmistetaan kontrolloidussa lämpötilassa ilman happoja.

E150(b) emäksinen sulfiittisokerikulööri

[englanti caustic sulphite caramel · saksa Sulfitlaugen-Zuckerkulör · ruotsi sockerkulör, kaustiksulfitprocessen · islanti karamellubrúnt, basískt, súlfíterað · tanska karamel, kaustisk, sulfiteret · norja karamell (kaustisk-sulfitt prosess) · ranska caramel de sulfite caustique · portugali caramelo processo sulfito custico]

Valmistetaan lämpökäsittelemällä hiilihydraatteja rikkiä sisältävillä yhdisteillä.

E150(c) ammoniummenetelmän sokerikulööri

[englanti ammonia caramell · saksa Ammoniak-Zuckerkulör · ruotsi sockerkulör, ammoniakprocessen · islanti karamellubrúnt, ammóníerað · tanska karamel, ammonieret · norja karamell (ammoniakk prosess) · ranska caramel ammoniacal · portugali caramelo processo amnio]

Valmistetaan lämpökäsittelemällä hiilihydraatteja ammoniakin kanssa.

E150(d) ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri

[englanti sulphite ammonia caramel · saksa Ammoniumsulfit- Zuckerkulör · ruotsi sockerkulör, ammoniaksulfitprocessen · islanti karamellubrúnt, ammóníerað, súlfíterað · tanska karamel, ammonieret, sulfiteret · norja karamell (ammoniakk-sulfitt prosess) · ranska caramel au sulfite d'ammonium · portugali caramelo processo sulfito amnio]

käyttö

Käytetään väriaineena elintarvikkeissa ja kosmetiikassa. Mm. aidon skottilaisen viskin lisäaineina saa olla vain sokerikulööriä ja vettä: sokerikulööri muuttaa viskin väriä tummemmaksi.

Lähteitä / lukemista
FINLEX - Säädökset alkuperäisinä: 1756/1995 [finlex.fi/fi/laki/alkup/1995/19951756]