-

värjäys: Bixa orellana annattopensas

[Bixaceae]

[englanti anchiote, annatto, bixa seed, arnotta, annotta, orellana, orleana, bija, bijol, rocou, roucou, lipstick tree, urucu, aploppas · ranskaRocous, roucou · portugaliurucum · azteekit achiotl · espanja achiote, achote, annato · intia latkan, sinduri · ruotsi orleana · saksa Annatostrauch, Orleansstrauch, Annato, Anotta, Anottastrauch, Arnotta, Bischofsmütze, Orleansbaum, Rukubaum, Stephanulrich, Urian, Urucú · ranska Rocouyer, Achiot, Rocou]

[NO4, E160(b), CI 75120]

Annatto © Päivi Hutri
Kuva: Päivi Hutri

Oranssi, punainen, keltainen.

Kasvi on kotoisin keski- ja Etelä-Amerikasta ja Itä- -Intian saaristosta, mutta on levinnyt kaikkialle trooppisen ilmaston maihin. Sitä on viljelty laajamittaisesti Aasiassa ja Afrikassa. Sekä luonnonvaraisia että viljeltyjä kasveja käytetään.

Paraslaatuinen annatto on verenpunaista ja ilman kanssa kosketuksiin joutuessaan muuttuu tummaksi ruskeanpunaiseksi. Väri ei liukene veteen, vaikka värjääkin veden keltaiseksi. Kasvi sisältää kahta väriainetta, punaista biksiiniä (C15H18O4 tai C28H35O5) sekä keltaista vesiliukoista orleaania. Emäkset muuttavat biksiinin keltaiseksi ja hapot siniseksi. Orleaani ei tarvitse värjäyksessä erillistä puretetta; metallisuoloilla väristä kuitenkin saadaan syvempi. Veteen annatto päästää keltaisia sävyjä, erilaisilla alkaleilla oransseja. Tinapuretteella puuvillasta tulee kirkkaanoranssi. Silkki värjäytyy kullankeltaiseksi ja viinikivijälkikäsittelyllä oranssinpunaiseksi.

Alunan tai tinan avulla saadaan maalina käytettävää oranssinpunaista orleaanilakkaa.

Kasvista saatavaa biksiiniä käytetään myös mm. kosmetiikassa sekä elintarvikevärinä (etenkin maissa, jossa sitä kasvatetaan) mm. erilaisiin snackseihin, useisiin jäätelöihin, juustoihin, voihin ja muihin maitotuotteisiin sekä esim. joidenkin Edam-juustojen punaiseen vahakuoreen. Sen käyttö on sallittu myös kosmeetiikkateollisuudessa.

Suurimmat annaton viejät ovat Peru ja Kenia. Parhaat annattolaadut tulevat Etelä-Amerikasta ja Afrikasta, mm. Intiasta saatava annatto on heikompilaatuista.

Kaupallisesti tunnetaan kaksi annattolaatua: parhaiten värjäykseen sopiva ranskalainen (flag annotta; valmistetaan Cayennessa; kirkkaankeltaista, kiinteää, pahanhajuista annattoa) sekä espanjalainen (valmistetaan Brasiliassa; kovaa, tuoksutonta annattoa).

Sato korjataan noin puolentoista vuoden päästä kasvin istutuksesta. 'Marjat' tululevat noin kuukaisi kukkimisten jälkeen ja kootaan, kun ne aukeavat (tai noin kaksi kuukautta vanhoina), jolloin niiden väri vaihtelee tummanpunaisesta vihreään. Parhaimmat värit saadaan yli viisi vuotiaista kasveista. 'Marjojen' ja siemenkotien annetaan yleensä kuivua auringossa kolmesta päivästä viikkoon. Sen jälkeen siemenkodat murskataan valolta suojassa. Väriaine saadaan liottamalla murskattuja siemeniä vedessä (tai antamalla niiden käydä vedessä). Sen jälkeen poimitaan siemenkotien kuoret pois, siivilöidään vesi pois ja möyhennetään jäljelle jäänyttä massaa edelleen. Väriaineen annetaan asettua, sitten kuivataan ja joskus muotoillaan kakuiksi. Etelä-Amerikan intiaanien on kerrottu valmistaneen ilman käymismenetelmää kirkkaan syvänpunaista väriainetta.

historia

Amatsonin alueen asukkaat ovat käyttäneet annattoa sekä kankaiden värjäykseen että ihomaalina: Kolumbus raportoi intiaaneista, jotka maalasivat ihonsa orleaanilla oranssiksi. Nykyään annattopuita istutetaan viljelmien ympärille suojaamaan niitä esim. tuulelta.

Myös Itä-Intian saariston asukkaat ovat käyttäneet annattoa vartalomaalina.

---

Säännöllisesti syötynä muuttaa ihon pronssinväriseksi.