-

Henkilöt: Aristoteles

Aristoteles (384-322 eaa) oli kiinnostunut väreistä (ja niiden parantavasta voimasta). Toisin kuin Platon, Aristoteles piti väriä olion ominaisuutena, ei riippumattomana universaalina. Hän oli luultavimmin ensimmäinen, joka käsitteli värien sekoittamista. Hän seurasi päivänvalon kulkua keltaisen ja sinisen lasin läpi valkoiselle marmorille ja päätteli, että vihreää syntyy, kun keltainen ja sininen valo sekoittuvat. Hän myös huomasi, että värit näyttäytyvät eri tavalla päivänvalossa ja pimeässä.

Hän asetti useita kysymyksiä, joita ranskalainen Michel Chevreul (1786-1889) myöhemmin systemaattisesti tutki ja ratkaisi. Aristoteleen opit värien olemuksesta ilmestyivät painettuina vasta 1497, joten varmuutta Aristotelen kädenjäljestä kirjassa ei ole. Kirja käsittelee väriä niin maalattujen ja luonnollisten objektien (khromata), väriaineiden (farmaka) kuin kosmeettisten ja värjäämiseen tarkoitettujen aineidenkin kautta.

[note: Aristoteles oli Platonin kriittinen oppilas, joka opetti mm. Aleksanteri Suurta. Aleksanteri Suuren kuoltua häntä syytettiin jumalattomuudesta ja hän joutui pakenemaan. Aristoteleen ansiota on mm. termis 'aristokratia', joka tarkoittaa valtiomuotoa, jossa yläluokka hallitsee.]

[Henkilöitä värien historiassa]