[englanti alkanet extract, alkanna (red), alkannin, anchusin, orchanet · latina radix alkannae (juuresta saatu seos) · ranska orcanette, Alcanna · espanja palomillo de tintores, orcaneta · italia ancusa, alkanna spruria · saksa Alkanna, Orkanette, Alkanet, Türkische Röthe · hollanti alkanna, orcanette · ruotsi alkannaröd · tanska alkanna · viro alkanniini]
Alkanna (alkanna) [NR20 CI 75520]
Alkanniini (alkannin, anchusin) [NR20 CI 75530]
E103 (ei enää käytössä)
Myrkytön punainen naftakinoniväriaine, jota saadaan luonnosta pääosin Alkanna tinctoria -kasvista, mutta myös joistakin muista kasveista. Nykyään teollisuuden käyttämä alkanniini on synteettistä. Puhekielessä puhutaan sekä alkannasta että alkanniinista samana värinä, joskin alkannalla viitataan usein kasviin ja alkanniinilla sen sisältämään väriaineeseen.
Alkanniini on indikaattoriväri: se on punainen hapoissa ja sininen tai vihreä emäksissä.
Alkannaa on käytetty kautta historian mm. kosmetiikkavärinä ja kynttilöiden värjäämiseen. Nykyään alkannaa käytetään pääasiassa sekä tekstiilien että esim. puutuotteiden värjäämiseen ja sävyttämiseen. Siitä valmistettu substraattipigmentti ei ole kovin kestävää, joten alkannaa ei ole käytetty taiteilijavärinä.
Elintarvikevärinä sillä on Euroopassa koodi E103, mutta väri ei ole enää käytössä.
Alkanniinia pidetään antioksidanttina ja sillä on todettu olevan puolustuskykyä Staphylococcus aureus ja Staphylococcus epidermidis -bakteereja vastaan. Sillä on myös muita parantavia vaikutuksia.
Historiallinen väriaine, käytössä viimeistään ajanlaskun alussa, todennäköisemmin jo aiemmin. Hans Brockmann tunnisti alkanniinin naftakinoniväriaineisiin kuuluvaksi vuonna 1936. Lue värin käytön historiasta lisää Alkanna tinctoria -sivulta.
Myös henna tunnetaan alkanna -nimellä. Sana henna on itseasiassa tullut alcanna-sanasta.