-

alkuaine: strontium

[englanti strontium, strontian]


[Sr]

Hopeanvalkea ja pehmeä metalli strontium kuuluu maa-alkalimetalleihin. Sen on löytänyt skotlantilaiskemisti Thomas Charles Hope vuonna 1792. Nimi juontuu Strontianin kaupungista, jonka lähistöllä sijaitsevasta lyijykaivoksesta strontiumin keksimiseen johtavaa mineraalia löydettiin 1787. Nimensä se sai englantilaiselta kemistiltä Humphry Davylta, joka myös ensimmäisenä eristi puhtaan strontiumin vuonna 1808.

Luonnosta strontiumia löytyy puhtaana vähän, mutta se esiintyy lukuisten mineraalien yhteydessä laajalla alueella. Strontium-90 on kalsiumille sukua oleva, ydinkokeissa syntyvä radioaktiivinen alkuaine, jota saattaa joutua maitotaloustuotteisiin esim. lehmien syömän ruohon mukana. Säteilyturvakeskuksen tutkimuksen mukaan Etelä- ja Keski-Suomen järvissä on strontiumlaskeumia, jotka ovat peräisin Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta ja 1960-luvun ydinasekokeista. Järvistä mitatut pitoisuudet ovat STUK:n mukaan kuitenkin niin pieniä, ettei niillä ole terveysvaikutuksia.

Strontianiitti (SrCO3) on luonnonmineraali strontianiitti esim. Skotlannissa Srontianinsaarella; muistuttaa kalsiumia ja bariumia. Suolat ovat värittömiä tai valkoisia ja värjäävät liekin karmiininpunaiseksi - käytetään ilotulitusvälineissä.

Strontiumhydroksidia (Sr(OH)2) käytetään loistevärien valmistukseen.

Strontiumnitraatista (Sr(NO3)2) saadaan pyrotekniikassa punainen väri, käytetään irislasin valmistukseen.

Strontiumkromaattia (SrCrO4) käytetään keltaisena maaliaineena (myrkyllinen): strontiumkeltainen.

Strontiumsulfaatia (SrSO4) käytetään valkoisena maaliaineena: strontiumvalkoinen.

Strontiumsulfidia (SrS) käytetään loistevärien valmistuksessa.