-

Allurapunainen

[englanti allura red (AC) · ruotsi allura rött AC · norja allurard AC · islanti allúra rautt AC · saksa Allurarot AC · hollanti allura rood · ranska rouge allura AC · portugali vermelho 40, vermelho allura AC ]


[E129, food red 17, FD&C red #40, CI 16035]

Oranssinpunainen keinotekoinen monoatsoväri (C18H14N2Na2O8S2), jonka tärkein käyttö on elintarvikevärinä. Pidetään muihin atsoväreihin verrattuna turvallisempana: se aiheuttaa keskitasoa vähemmän allergiaoireita mm. astmaatikoille, mutta iho-oireisten kannattaa olla varuillaan.

Historia
Joidenkin lähteiden mukaan valmistettiin jo 1906, mutta joidenkin mukaan vasta 1960-luvun puolessa välissä tai 1980-luvun alkupuolella. Jokatapauksessa: 1980-luvun alkupuolella se tuli yleisemmin käyttöön amarantin (E123) korvikkeeksi mm. USAssa, jossa amarantin käyttö elintarvikevärinä on kielletty.

Käyttö
Käytetään mm. elintarvikevärinä (makeiset, jälkiruoat, virvoitusjuomat). Amerikassa on yksi käytetyimpiä elintarvikevärejä (hyväksytty 1971 tai 1974). Monissa maissa sen elintarvikekäytöllä on enimmäismäärät, yhteyttä syöpiin tutkitaan. Käytetään myös lääkkeissä ja kosmetiikkavärinä; suuvesissä, alkoholipohjaisissa hajuvesissä, shampoissa, saippuoissa, kylpyvaahdoissa, yleispuhdistus- ja astianpesuaineissa.