-

Aloe

[englanti aloe]

Aloevärit, sadaan Aloe-kasvin lehtimehua väkevöimällä keittäen. Niitä eroitetaan kahta päälajia: 1) kirkasta ja 2) himmeää aloeta. Edellinen muodostaa kirkkaita tummanruskeita rakeita, joilla on ilkeä katku ja kirpeä maku. Jälkimäistä kutsutaan ulkonäkönsä perusteella myös maksa-aloeksi. Kauppatavarana on edellisestä lajista kap-aloe tunnetuin[,] jälkimäisestä taas barbados-, natal-, ja itäafrikkalainen aloe. Käytetään ulostusaineena ja tekniikassa puun peittaukseen y. m.
Tavarasanakirja. (1922)

Jotkin aloe-kasvit sisältävät antrakinonin kaltaista väriainetta. Väriaineita on käytetty pääasiassa värjäykseen, mutta etenkin vanhemmissa ohjekirjoissa löytyy jauhetusta aloesta valmistettuja maali- ja sävyteohjeita.

Aloe brown

[italia bruno aloe]

Aaloen (Aloe) mehusta valmistettu transparentti ruskea pigmentti, käytetty mm. vesiväreissä. Ei suositella käytettäväksi.

Historia

Aaloe-kasvin käytön historiasta lisää Aloe-kasvin sivulta.

Muuta

Katso myös Aloe-kasvi

Lähteitä / lukemista
Bonsdorff, W & Hintikka, S V & Katara, Pekka & Stigell, R V & Kauppi, Juho Tavarasanakirja. Kirja-osakeyhtiö Tieto, K. F. Puromiehen kirjapaino, Helsinki 1922
Burroughs' Encyclopaedia of Astounding Facts and Useful Information, Barkham Burroughs 1889
Valuable Secrets concerning Arts and Trades: or Approved Directions, from the best Artists, for the Various Methods... Thomas Hubbard, Norwich, 1795
Artikkelit Coloriastossa: Aloe