-

Antimonivalkoinen, antimonioksidivalkoinen

[englanti antimony white, Algarotti white, timonox (white star), antimonious oxide, antimony bloom, antimony(III) oxide, antimony peroxide, antimony sesquioxide, antimony trioxide, flowers of antimony, · saksa weisspiessglanz, Antimonweiss, Antimonoxyd · ruotsi timonoksvitt, antimonoxid, antimonvitt · unkari antimonfehr · espanja blanco de antimonio, trioxido de antimonio, flores de antimonio · italia bianco di antimonio]

Valkoinen [PW11, 77052]

Epäorgaaninen, keinotekoinen antimonitrioksidi (Sb2O3, epäpuhdas SbOCl). Myrkyllinen, epäillään karsinogeeniseksi. Valmistetaan antimonista ilmavirrassa hehkuttamalla.

Pigmentillä on hyvä peittovoima, mutta saattaa joidenkin aineiden yhteydessä tummua tai muuttaa väriään. Käytetään usein sinkkivalkoiseen sekoitettuna.

Historia

Väri esiteltiin 1919, mutta tuli laajempaan käyttöön 1930-luvulla esim. rakennusten ja kulkuneuvojen maalina.

Antimonivalkoista on myös antimonioksidin ja blanc fixen sekoitus. Brittiläinen liikemerkki Timonox esitteli värin 1920. Samanlaiset ominaisuudet kuin titaanivalkoisella. Permanentti, saattaa tummua. Ei suosittua taiteilijakäytössä.

Käyttö

Käytetään lähinnä tempera- ja öljymaalauksessa.J. Järvelän Maalarin aine- ja ammattioppi -kirjan (WSOY 1956) mukaan väriä käytetään lyijy- ja titaanivalkoisen asemasta ulkopuolisissa maalauksissa. Timonoksvalkoinen, johon on sekoitettu bariumsulfaattia ja sinkkivalkoista, ei ole niin myrkyllistä eikä yhtä arkaa rikkivedyn vaikutukselle kuin lyijyvalkoinen.

Nimiä

Timonox on antimonin brittiläinen liikemerkki, mutta puhekielessä timonoksia käytetään usein minkä tahansa merkkisen antimonivalkoisen synonyymina.

Myyntinimiä ovat olleet mm. antox, atox F | S, blue star, exitelite, extrema, patox C | H | L | M | S, stibiox MS, thermoguard B | L | S, twinkling star, valentinite, white star.

Muuta

Katso myös antimonihohde