-

Baker-miller (pinkki, vaaleanpunainen)

[englanti Baker-Miller pink, Schauss Pink, drunk tank pink, Pepto-Bismol, bubblegum pink, P-618]

Baker-Miller Pink on rekisteröity tavaramerkki. Väri tunnetaan myös nimellä drunk tank pink. Kyseessä ei ole tietty pigmentti, vaan nimi viittaa tiettyyn vaaleanpunaiseen sävyyn, joka alkujaan valmistettiin yksinkertaisesti sekoittamalla punaista, puolikiiltävää ulko-oven maalaukseen tarkoitettua maalia ja valkoista sisätilojen lateksimaalia. Sävy on tullut tunnetuksi siitä, että sitä on käytetty mm. rauhoittamaan agressiivisia vankeja.

Ensimmäisenä värin rauhoittavaan vaikutukseen kiinnitti huomiotaan Alexander G. Schauss (American Institute for Biosocial Research, Tacoma, Washington) 1960-luvulla. Hän tutki, voiko väreillä ohjata tunnetiloja - ja voiko ympäristön värivalinnalla ohjata ihmisten käyttäytymistä. 1970-luvun loppupuolella tekemissään kokeissa hän vertasi vaaleanpunaisen ja sinisen vaikutusta koehenkilöihin hyvin yksinkertaisilla voimaa ja jaksamista mittaavilla keinoilla (koehenkilöiden piti esim. kannatella vaaleanpunaisia ja sinisiä värilaattoja). Hän huomasi nopeasti, että vaaleanpunainen väri imaisi ihmisiltä voimat.

Schauss halusi testata väriä sotilaskäyttöön. Vaaleanpunaisen värin testaamiseen lupaa ei tullut kovinkaan helposti, mutta lopulta kaksi USAN merivoimiensotilasviranomaista, kapteeni Mike Miller ja Gene Baker antoivat luvan Schaussin kokeisiin U.S. Naval Correctional -keskuksessa, Seatlessa. Yksi selli maalattiin kokonaan vaaleanpunaisella, vain lattiaan jätettiin sen alkuperäinen ruskea väri. Tutkimus alkoi maaliskuun ensimmäinen päivä 1979 ja jatkui 156 päivän ajan. Havaintojen mukaan vain 15 minuuttia sellissä riitti agressiivisuuden lamauttamiseen, minkä jälkeen vaikutus näkyi ainakin puoli tuntia. Tutkimuksissa kävi ilmi, että väri vaikuttaa lyhytaikaisesti fysiologisesti esim. sydänlihaksen toimintaan - agressiivisuus on yksinkertaisesti fysiologisesti miltei mahdotonta.

Myöhemmin väriä tutkittiin myös San Bernardino County Probation -laitoksessa eteläisessä Kaliforniassa. Laitoksen agressiivisesti käyttäytyviä nuoria sijoitettiin erivärisiin huoneisiin. Vaaleanpunaiseen huoneeseen sijoitettujen nuorten agressiivinen kielenkäyttö alkoi huomattavasti vähetä muutaman huoneessa vietetyn minuutin jälkeen. Noin viiden minuutin kuluttua myös väkivaltainen käytös alkoi vähentyä ja alle kymmenessä minuutissa nuori rauhoittui istumaan tai makaamaan - siinä määrin, että hänet saatettiin palauttaa takaisin muiden joukkoon. Menetelmä päti jopa niihin nuoriin, jotka normaalisti saattoivat riehua tuntikaupalla.

Haittapuolena huomattiin, että rauhoittava vaikutus kesti vain sen puolisen tuntia huoneesta poistamisen jälkeen, ja jos taas vankia pidettiin huoneessa liian pitkään, rauhoittavan vaikutuksen jälkeen aggressiivisuus ilmeni aiempaa pahempana.

Schaussin ja muutamien muiden tutkijoiden mukaan altistuminen värisävylle vähentää aggressiivista käytöstä sekä lihasvoimia ja laskee verenpainetta ja hidastaa sydämensykettä. Värin vaikutusmekanismista on esitetty useita teorioita. On muun muassa esitetty teoria siitä, että sävy stimuloisi melatoniinin tuotantoa, jolloin olo käy hyvin raukeaksi ja väsyneeksi. Toisen teorian mukaan yhdistämme värin enemmän feminiinisyyteen kuin maskuliinisuuteen, rauhallisempaan käytökseen. Baker-Miller-pinkki on vaikuttanut paitsi näkeviin, myös näkövammaisiin ja sokeisiin. Mitään pätevää tieteellistä selitystä ei värin vaikutukselle ole vielä löydetty.

Nykyään em. tutkimuksia ja niiden tuloksia on kritisoitu suuresti: mm. tutkimustapojen kuvausten epätarkkuutta on kritisoitu suuresti. Kun testejä on myöhemmin toistettu, niissä ei ole saatu samoja tuloksia: vaaleanpunainen ei olekaan vaikuttanut. Kaikesta huolimatta USAn vankiloissa on koettu vaaleanpunaisen hyöty niin suureksi, että edelleenkin vankiloiden sellejä ja osastojakin maalataan vaaleanpunaiseksi, ja väriä on laajalti käytetty myös sairaaloissa.

Muuta

Drunk Tank Pink -nimitys tulee sellistä, jonka yksi (slangi)nimitys englanniksi on drunk tank.

Iowan yliopiston jalkapallojoukkueella on Kinnick Stadiumin tiloissa on täysin vaaleanpunaiseksi maalattu pukuhuone vierasjoukkueille. Pinkin huoneen ideoi jalkapallojoukkueen valmentaja Hayden Fry, joka oli tutustunut teoriaan rauhoittavasta pinkistä. Vuonna 1979 pukuhuoneen seinät maalattiin vaaleanpunaisiksi, ja kun tilaa remontoitiin 2005, vaaleanpunaisia seiniä ei poistettu, vaan tuolloin vieraspukuhuone pinkitettiin lattiasta kattoon - vessanpönttöjä ja pisuaareja myöten.

Lähteitä / lukemista

Color Influence and Perception: An Interview with Drunk Tank Pink Author Adam Alter, Munsell Color | www 23.7.2016
Gilliam, James E. & Unruh, David The Effects of Baker-Miller Pink on Biological, Physical and Cognitive Behaviour | Journal of Orthomolecular Medicine, Vol. 3. No. 4, 1988 (PDF)
Pink a punishing color for prisoners, Ron Barnett, USA Today | www 23.7.2016
The Pink Locker Room at Iowa’s Kinnick Stadium, About Sports | www 23.7.2016
Pink Paint Used to Win Football Games and Calm Prison Inmates, Curtis Newbold, The Visual Communication Guy | www 23.7.2016
Prisoners in Pink: The Influence of Color on Behavior, Barbara Combs, Gravity | www 23.7.2016
Walker, Morton The Power of Color | New York, Avery Publishing Group, 1991

(Vuosina 1990-2016 välillä käytettyjä lähteitä ei merkitty ylös)