-

Bisteri

[englanti bistre, brown lambblack, firepit brown · italia bistro fuliggine, bistro organico · unkari bister · ruotsi bister · saksa bister · hollanti bister · manksi daah dhone · puola bistr]

Kellertävän ruskea, kestämätön substraattipigmentti (CnH2n+2). Bisterin väri vaihtelee sen mukaan, mistä sen perusaine noki on saatu.

Ruskea liituna tai musteena käytetty laveerausväri, joka valmistetaan hiileksi poltetun pyökkipuun juurten (tai asfaltin tai ruskohiilen; jossain lähteissä mainitaan myös koivu) tervamaisesta noesta. Millerin mukaan bisteriä valmistettiin noesta sekoittamalla se viiniin, veteen tai lapsen virtsaan; sideaine ei ollut tarpeellinen. Käytetään sekoittamalla sitä arabikumiin ja veteen. Huono valonkesto; hapettuessaan bisteri vaalenee.

Historia

Väri on tunnettu jo antiikin aikaan. Seymorin mukaan monet 1600-luvun mustepiirrokset maalattiin bisterillä. Vanhin tunnettu kirjallinen maininta on kuitenkin vuodelta 1431 (Jehan Le Begue), mutta Clementin mukaan keskiaikaisessa kirjataiteessa bisteriä käytettiin sekä rajaamispigmenttinä (muiden värien välillä) sekä varjostuspigmenttinä muiden pigmenttien päällä. Bisterin voi tunnistaa mm. useista Rembrandtin piirroksista.

Bisterin nimi on ranskalaista alkuperää.

Käyttö

Pääasiassa vesiliukoisissa väreissä, mutta on mahdollista käyttää myös öljymaalauksessa. Ei suositella freskomaalaukseen, enkaustiikkaan ja temperaan.

Lähteitä / lukemista

Clement, Richard W Medieval and Renaissance Book Production - Manuscript Books [ku.edu/~bookhist | 11VII05]
Cleveland Museum Of Art Glossary of Terms [clevelandart.org/glossary | 11VII05]
Miller, Michael Drawing Materials and Drawing Techniques-an Introduction [nyu.edu/classes/miller | 11VII05]
Seymor, Pip The Artist's Handbook. Grange Books, Arcturus Publishing Limited, Lontoo 2003