-

jugloni, pähkinäruskea, 7-metyylijugloni

[englanti juglone, walnut extract, walnut hulls, walnut husks, akhnot, nucin, regianin · ranska coquilles de noix · turkki ceviz]

[NBr7, CI 75500]


Ruskeaa jugloni-väriainetta saadaan pähkinäpuiden juurista ja jonkin verran myös kuorista ja lehdistä (Juglans -suku).

Luonnon alfanaftokinoniväriaine (C10H6O3), joka kiinnittyy kuituun ilman puretusainetta. Pähkinöillä on värjätty etenkin villaa. Jugloni on periaatteessa väritöntä, mutta hapettuessaan muuttuu hyvinkin tummaksi ruskeaksi. Väriaine on valonkestävää ja pesunkestävää - ja esimerkiksi iholta se lähtee vain kulumalla pois.

historia
Persiaa pidettiin pitkään pähkinäpuun kotimaana, mutta varhaisia merkkejä pähkinöistä on löytynyt idempää, Himalajalta sekä mm. Sveitsistä. Vanhin arkeologinen löytö on kuitenkin tehty Shanidarin luolista nykyisen Irakin alueelta. Pähkinöitä tiedetään syödyn jo 7000 vuotta ennen ajanlaskun alkua; roomalaiset pitivät pähkinöitä jumalten ruokana ja muinaisessa Persiassa pähkinöiden nauttiminen oli sallittu vain kuninkaallisille. On hyvin todennäköistä, että niiden muunlainenkin hyötykäyttö keksittiin hyvin varhain.

Pähkinää viljeltiin luultavasti ensimmäisenä Persian lisäksi Kreikassa, jossa pähkinää käytettiin ruoaksi ja lääkkeeksi sekä hiusten ja tekstiilien värjäykseen.

Turkissa jugloni on ollut perinteinen ja hyvin tärkeä väri mm. mattojen väriaineena; aikaisemmin saksanpähkinää käytettiin myös lääkkeenä ja hiusten värjäykseen. Kuoren ja pähkinöiden lisäksi värjäykseen on käytetty myös puun lehtiä; väriksi on saatu ruskeaa ja vihreää. Saksanpähkinä kasvaa Turkissa luonnonvaraisena ja Turkki tuottaakin viidenneksen maailman saksanpähkinäsadosta.

Myös Pohjois-Amerikan intiaaneille pähkinöistä puristettu mehu oli hyvin tärkeä värjäysaine.

käyttö
Juglonia käytetään myös teollisesti mm. hiusväriaineissa, auringonsuojavoiteissa ja erilaisten lakkojen väriaineena. Aikanaan pähkinää on käytetty myös ihon tummentamiseen.

Juglonilla on voimakas antiseptinen vaikutus (se tappaa mikrobeja ja sieniä) - ehkä tämän vuoksi pähkinää on käytetty hampaiden puhdistamiseen ja juglonia itsessään esimerkiksi huulien värjäämiseen.

muuta
Väriaine on huomattavan myrkyllistä muulle kasvillisuudelle minkä vuoksi sitä onkin käytetty rikkaruohojen torjumiseen. 1900-luvun alkupuolen tutkimuksissa kerrottiin juglonin haitallisesta vaikutuksesta esim. tomaattikasveille ja jo Plinius aikanaan huomasi, kuinka pähkinä tappaa kaikki kasvit. Ihmiset eivät ole tiettävästi saaneet aineesta myrkytystä, mutta joidenkin hevosten tiedetään saaneen juglonimyrkytyksen. Tosin joidenkin mukaan juglonin myrkyllisyyttä - eikä myrkyttömyyttäkään - ole pystytty selkeästi todistamaan.

Lähteitä / lukemista
Dunn, Kevin Caveman Chemistry [cavemanchemistry.com | 29VII04]
Funt , Richard C & Martin, Jane Black Walnut Toxicity to Plants, Humans and Horses. Ohio State University Extension Fact Sheet [ohioline.osu.edu | 29VII04]
Kalyoncu, Tayfun Dyes Used For Rug Yarns Their Characteristics and History [about-turkey.com | 29VII04]
de Nevell, Elizabeth Making Walnut Ink [http://home.insightbb.com/~denevell_books | 29VII04]
Clarkia. Juglans Regia, Common Walnut, Black Walnut [drclarkia.com | 29VII04]
MadSci Network (Michael Onken) Re: Looking for any medical research that involves any part of a walnut tree [madsci.org | 29VII04]
Reciprocal Net - Juglone [reciprocalnet.org | 29VII04]