-

Kadmiumoranssi

[englanti cadmium orange, aurora yellow, orange of litopone cadmium, cadmopone · ranska orang de cadmium · saksa Kadmiumorange · hollanti Kadmium oranje · espanja naranja de cadmio · latinacadmia = zinc ore calamine · kreikkakadmeia · italia arancio di cadmio , giallo di cadmio arancio · tsekki kadmium oranzove]

Kadmiumia löydettiin ensimmäisen kerran Theban läheltä, jonka perusti foinikialainen prinssi Kadmos.]

[PO20, CI 77202] Kadmiumoranssi (cadmium orange; kadmiumsulfidi CdS).
[PO20:1] Kadmiumoranssi (cadmium barium lithopone orange) Samanlainen värjäysvoima, valonkesto ja kirkkaus kuin kadmiumoranssilla PO20, edullisempi vaihtoehto.

Maalatessa saattaa menettää väriään lyijypigmenttien läheisyydessä.

Haitallinen pigmentti. Väri on mahdollisesti karsinogeeninen.

Historia

Kadmiumoranssi oli ensimmäinen todellinen, puhdassävyinen oranssi. Keltaisia kadmiumsävyjä saatiin aikaan ensimmäisen kerran 1800-luvun alkupuolella ja vuosisadan loppua kohti edetessä osattiin kehitellä myös tummempia ja punaisempia kadmium-sävyjä. Vaikka kadmiumoranssin kaupallinen valmistus aloitettiin vasta 1846 (Englannissa?), pigmentti oli mainittu amerikkalaisissa taiteilijavälinemyyntiluetteloissa jo muutamaa vuotta aiemmin ja jo sitä ennen kadmiumoranssia oli käytetty toistakymmentä vuotta mm. Ranskassa ja Saksassa. Värin keksi Stomeyer.

EUssa oli pitkään suunnitteilla kaikkien kadmium-pigmenttien kieltäminen sen jälkeen, kun ruotsalainen raportti vihjaisi, että ne voivat olla haitallisia terveydelle. Erityisen haitallisena pidettiin sitä, että kadmium ajautuu maalareiden siveltimistä niiden pesun yhteydessä luontoon, ja että kadmium sitä kautta saastuttaa vesistöt. EUssa tehtiin päätös vuoden 2015 loppupuolella: kadmiumpigmenttien käyttö sallitaan edelleen taiteilijaväreissä.

Muuta

Katso myös: mercadmium-oranssi