-

Kipsi (analiini, kevytsälpä, lentsiini), seleniitti

[englanti gypsum, calcium sulphate, mineral white, atlas spar, Bologna white, lady's ice, specular stone, selenite, silk spar, plaster of Paris · saksa Gips(stein), Leichtspat, Lentzin, Alabastergips, Gesso sottile, Bologneser Kreide, Anhydrit · ruotsi gips, lättspat · italia gesso, scagliola · kreikka gupsos · latina selenites, lapis specularis, glacie divae maria, gypsum lamellare]

[PW25, CI 77231]

Epäorgaaninen pigmentti, luonnon vesipitoista kalsiumsulfaattia (CaSO4) tai (CaSO4 · 2H2O). Täytepigmentti. Hyvin valkoinen. Kipsi liukenee veteen, joten se esiintyy ruusumaisissa tai muissa liuskaisissa muodoissa vain hyvin kuivilla seuduilla.

Historia

Tunnettu muinaisissa kulttuureissa (mm. Egypti, Sumeria). Mm. Tutankhamonin haudasta löytyi pieni maalirasia, joka sisälsi jauhettua kipsiä, orpimenttia, hematiittia ja malakiittia. Käytetty mm. Roomassa, Plinius mainitsee kirjassaan.

Nimiä

Alabasteri on erittäin hienojakoista kipsiä; käytetty sellaisenaan kuvanveistossa.

Analiini, kevytsälpä, lentsiini ovat vanhoja kauppanimiä luonnolliselle, vesipitoiselle, jauhetulle kipsille.

Anhydriitti on vedetöntä kipsiä.

Bolognan liitu, lentoliitu on useita kertoja lietettyä hyvin huokoista kipsiä.

Massakipsi, silikekipsi on 'perki-poltettua', vahvasti poltettua kipsiä, joka veteen sekoitettuna jähmettyy jäykäksi massaksi.

seleniitti

Seleniitti (selenite) on kipsivariaatio, jonka ominaisuutena on kaunis kiilto; joskus sillä on kaunis fluoresenssi. Sitä löytyy luonnosta läpinäkyvänä, suurina, rakeisina ja kuituisina esiintyminä kalsiitin, rikin ja boraksin sekä muiden mineraalien yhteydestä. Seleniitti-sana tulee kreikankielestä ja tarkoittaa kirjaimellisesti 'kuukiveä'. Maaliaineena sillä ei ole peittovoimaa paljon, mutta se on permanentti ja stabiili ja sopii käytettäväksi kaikkien maaliaineiden kanssa. Antiikin aikana mineraali tunnettiin nimellä lapis specularis: sen pinta oli peilinkaltainen, hieman läpinkyvä. Se irtosi kaikista koruista joihin se istutettiin - luultavasti siksi, että seleniitti on hyvin pehmeää ja sitä ympäröivä metalli nopeasti kuluttaa sitä. Seleniitin hiutaleita käytettiin koristeina mm. soittorasioissa. 1600-luvun italiassa jauhtettuun seleniittiin lisättiin vettä ja eläinliimaa ja seosta käytettiin mm. fresco-maalauksessa.

Terra alba on kalkin tai liidun sulfaattia.

Titanoitu kipsi (titanated gypsum) sisältää 50% kipsiä ja 50% titaania. Markkinoille 1952. Yleisesti käytössä. Katso: titaanivalkoinen

Käyttö

Käytetty etenkin paperinvalmistuksessa. Joskus myös maalauspohjiin. Käytettävissä mm. temperamaalauksessa. Ei sovellu öljy- tai freskomaalaukseen eikä enkaustiikkaan. Käytetty myös kosmetiikkavärinä.

Lähteitä / lukemista
Pigmenttikuva (seleniitti) Iconofilen [www.iconofile.com] luvalla