-

Kurkuma, kurkumiini

[englanti curcumin, curcumine; lacque of turmeric | turmeric (mauste) · saksa Kurkumin | Gelbwurzel · ranska curcumine | curcuma · islanti kúrkúmín | gurkemeje (mauste) · unkari dumbir(?) · japani ukon]

[NY3, CI 75300, E100]

Kurkuma on diferoyylimetaania
I C21H20O6
II C20H18O5
III C19H16O4

Väriainetta saadaan kurkuma-kasvin (Curcuma longa) juuria uuttamalla. Kurkuminoideja (kurkumiini, desmetoksikurkumiini, bisdesmetoksikurkumiini; kaikkiin viitataan yleisnimellä kurkuma) löytyy yleisesti Curcuma -suvun kasveista. Sitä valmistetaan väriaineeksi myös synteettisenä.

Koska kurkuma ei ole kovin kestävä väri, sillä ei ole ollut kovin merkittävää roolia maaliaineena. Värjäyksessä sitä on käytetty enemmän, vaikka se ei myöskään värjäysaineena ole kestävimpiä. Uren A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines[...] -kirjan (1847) mukaan keltaista värjäysainetta on käytetty vain silkille, mutta muista lähteistä löytyy paljon ohjeita myös villan ja puuvillan värjäykseen.

Terra Merita on substraattiväri, joka tehdään saostamalla sahramista (Crocus sativa) tai kurkumasta. A New Supplement to the latest Pharmacopoeias of London, Edinburgh, Dublin, and Paris... -kirjassa (1837) mainitaan kurkumasta valmistettu substraattiväri nimellä Lacque of turmeric. Uren A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines[...] -kirjassa neuvotaan, että pigmentin voi tehdä keittämällä kurkumaa alunan kanssa ja sen jälkeen sekoittamalla keitos jauhettuun kalkkiin.

Kurkumaa on käytetty puun värjäykseen, lähinnä edullisissa sekoitusväreissä, ruskeisiin ja oliivinvihreisiin sävyihin. Kurkumaa on käytetty myös vernissoissa jonkin verran.

Uren A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines[...] -kirjassa mainitaan, että koska kurkuman keltainen väri muuttuu emästen, lyijyasetaattien ja useiden metallioksidien vaikutuksesta punaruskeaksi, sitä on käytetty myös kemiallisiin testeihin.

Historia

Kurkuma tunnettiin jo Mesopotamiassa ja sitä käyttivät niin kreikkalaiset kuin roomalaisetkin. Kurkumaa on lisätty ruokiin väriaineena ja mausteena ja se on erittäin yleinen mauste aasialaisessa keittiössä. Esim. Polynesiassa kurkumaa on käytetty paitsi tekstiilien, myös ihon väritykseen. Pigmenttiä on käytetty myös tatuointipigmenttinä.

Myös inkat tunsivat kurkuman (Curcuma longa) jo varhain: Perussa, Cuzcon kaupungissa sillä värjättiin keltaista.

Länsimaissa kurkumaa pidetiin pitkään ensisijaisesti väriaineena. USA:ssa se luokiteltiin ennen muuta nahan ja tekstiilin värjäysaineeksi 1930-luvulle saakka, kunnes aniliinivärit yleistyivät ja kehittyivät. Yleisesti länsimaissa kurkuma alettiin luokitella mausteeksi vasta toisen maailmansodan jälkeen.

Joidenkin tietojen mukaan kurkumaa tuotiin ensi kerran Eurooppaan 1612, jolloin siitä tuli silkkihuivien suosittu väri.

Lisää kurkuma-kasvin ja kurkuma-värjäyksen historiasta: Curcuma longa

Lähteitä / lukemista
Rennie, James (toim.) A New Supplement to the latest Pharmacopoeias of London, Edinburgh, Dublin, and Paris... Neljäs, laajennettu painos, Baldwin and Cradock, Lontoo 1837.
Ure, Andrew A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines; containing A Clear Exposition of Their Principles and Practice. 1847, Appleton & company, New York.
The Art of Dyeing No.2. , Scientific American 17, 1855