-

Kversetiini / kversitriini

[englanti quercetin | quercitron, quercitrin]

Kversetiini

[englanti quercetin | + meletin, sophoretin · ruotsi quercetin]

[NR1, NY10, NY13, CI 75670]

Kversetiini on mustan tammen (Quercus velutina - joidenkin tietojen mukaan nimenomaan Quercus tinctoria) sisäkuoresta eristettävää kirkaankeltaista tai oranssia väriainetta (flavonoli, flavonoidi) (C24H16O11). Väriainetta valmistetaan jauhamalla puun sisäkuorta ja uuttamalla sitä kuumaan veteen. Tuloksena saadaan keltaista kversetiiniä. Punaista väriä saadaan keittämällä keltaista kversetiiniä laimennetussa happoliemessä.

Kversitriini

[englanti quercitron, quercitrin · ruotsi quercitron]

[NY10, CI 75730]

Kversitriini on punaruskeaa väriainetta (C36H38O20), joka värjää mm. villan ja silkin keltaiseksi. Sitä saadaan mm. väritammen sisäkuoresta, mutta myös muista lähteistä kuten hevoskastanjoista, teestä, sipulinkuorista jne.

Uren A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines[...] vuodelta 1847 mainitsee, että kversitriiniä saadaan Pohjois-Amerikassa kasvavan Quercus nigra-tammen kuoresta.

Kversimeritriini

[englanti quercimeritrin]

[NY10, CI 75720]

Kversimeritriiniä löytyy mm. puuvilla-kasveista (Gossypium).

[Lisää luonnon keltaisia väriaineita, lisää luonnon punaisia väriaineita]

historia

Kversitriinin käyttö väriaineena keksittiin 1775. Väriaineen keksijä Edward Bancroft sai Englannin parlamentilta 1785 yksinoikeudet käyttää keksimäänsä ainetta kankaiden värjäämiseen ja painamiseen. Joidenkin lähteiden mukaan hän esitteli värin käytön värjäystarkoituksiin jo kymmenen vuotta aiemmin. Scientific American -lehden artikkelissa The Art of Dyeing No.2. (17, 1855) kerrotaan, että lontoolainen Bancroft oli keksinyt väriaineen ominaisuudet siirtomaavierailullaan Amerikassa, ennen Yhdysvaltain vapaussotaa. Bancroftin kversitriini oli kaupan lähes kaksisataa vuotta.

Keksinnölle on myös muita ottajia: Uren A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines[...] mukaan quercitron-värin pääasiallisen väriaineen quercitrinin keksi Chevreul, joka myös nimesi sen. Chevreulin osuudesta väriaineen keksimiseen ei ole kuitenkaan löytynyt varmaa alkulähdettä, vaikka sama lause on lainattu useampaankin julkaisuun.

Aikoinaan väriainetta käytettiin yhdessä kokenillin kanssa hyvin kirkkaiden punaisten värien valmistuksessa.

muuta

Kversetiini on yksi määrällisesti tärkeimpiä ravinnon flavonoideja. Sen pääasiallisia lähteitä ovat sipuli, tee, marjat ja omena.

Lähteitä / lukemista
Ure, Andrew A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines; containing A Clear Exposition of Their Principles and Practice. 1847, Appleton & company, New York.
Juho Vainion Säätiö: Flavonoideista suoja sydäntauteja ja syöpää vastaan [www 14X02]
The Art of Dyeing No.2. , Scientific American 17, 1855