-

Värejä... J

jarosiitti Jarosiitti (jarosite) on pihkankeltainen, joskus ruskea mineraalipigmentti, potaskarautasulfaattia (KFe3(SO4)2(OH)6). Se eroaa muista keltaokrista runsaalla sulfaattipitoisuudellaan: yleensä okrien sulfaattipitoisuus pysyy alle prosentissa, jarosiitissa sulfaatteja saattaa olla jopa 35%. Jarosiitti on pigmnettinä peittävä, mutta yleensä runsassulfaattiset pigmentit eivät ole kovin permanentteja. Mineraali on saanut nimensä espanjalaisen Barranco Jaroson mukaan. Sen parhaimmat löytöpaikat sijaitsevat Espanjassa Sierra Almagrerassa, USAn Colorado ja Kaliforniassa ja Kazahtanin ja Permin alueilla. . Pigmentin historiaa ei tunneta laajalti, mutta aivan viime aikoina sitä on tunnistettu mm. Egyptissä sijaitsevan Karnakin temppelien seinämaalauksista. Australiassa Anglesean kaivoksesta mainatusta jarosiitista jauhettiin 1926-27 punaista (!) pigmenttiä. Lue lisää keltaokrista.

Jodikeltainen (iodine yellow, iodine lead yellow, lead iodide, yellow iodide) on kirkas keltainen pigmentti, joka koostuu lyijypitoisesta jodista.

Jodivihreä, jodidivihreä (iodine green, night green) [saksa Jodgrün · verde iodo] [CI 42556] Keinotekoinen vihreä väriaine, koostuu rosaliinin jodijohdannaisesta.

Jäävärit ovat atsovärejä, jotka saostetaan puuvillakuituihin käyttämällä jäävesijäähdytystä. Esim. parapunainen. Kuidut käsitellään B-naftolilla ja jonkin diatsoyhdisteen natriumasetaattipitoisella liuoksella.

Lähteitä / lukemista
Pigmenttikuva Iconofilen [www.iconofile.com] luvalla