-

Metyylivioletti (rosaliini), metyylirosaniliinikloridi, kristallivioletti, gentiaanavioletti, perusvioletti I, pariisinvioletti

[englanti methylrosanilinium chloride, gentian violet, methyl violet]

Trifenyylimetaani väriaine (C23H26N3Cl; C24H28N3Cl).
Väriaineina pararosaliinien hydrokloridien seoksia, joiden koostumus vaihtelee: yleisesti ottaen metyylivioletit ovat tetra-, penta- ja heksametyylipararosaniliinien seoksia. Yleensä metyylivioletilla kuitenkin taarkoitetaan väriaineita, jotka sisältävät heksa- ja pentametyylipararosaliinia ja erityisesti kristalliviolettia. Metyylirosaniliini on tumman vihreää pölyävää jauhetta tai vihertäviä, metallinkiiltoisia kiteitä, jotka liukenevat veteen heikosti.

Kristallivioletti, perusvioletti I; aniliinivioletti

[englanti gentian violet, crystal violet 5BN (6B(O)|10B|AO(N)|BP(C)|FN|HL2|SS|USP), triarylmethane, methyl violet 10B, hexamethyl violet, hexamethylpararosaniline chloride, aniline violet pyoktanine · saksa Gentianaviolett]

[BV3, CI 42555]

Sinertävä violetti, happopohjainen indikaattori. Puhdasta heksametyylipararosaniliinikloridia (C25H30N3Cl ). Pigmentti on myrkyllinen mutageeni. Kristallivioletti on metyylivioletista väriltään syvin. Sitä pidetään metyylivioleteista tärkeimpänä. Se esiteltiin 1883.

Myyntinimiä mm. 12416 violet, adergon, aizen|hidaco (brilliant)|mitsui .crystal violet, atmonil, avermin, axuris, badil, basic violet BN, bismuth violet, brilliant violet 5B, calcozine violet 6BN|C, gentersal, gentiaverm, genticid, gentioletten, GV-eleven, GVS, hecto violet R, hectograph violet SR, meroxyl(an)-wander, oxiuran, oxycolor, oxyozyl, paper blue R, plastoresin violet 5BO, pyoktanin, vermicid, vianin, viocid, violet CP|XXIII

Leukokristallivioletti

[englanti leucocrystal violet (A-DMA), LCV, crystal violet leuco base, leucomethyl green, NSC 7338]

[leuko-BV3]

Väri on katiooninen triaryylimetaanipigmentti (C25H31N3). Kyseessä on täysin väritön kristallivioletin muunnos, joka katalyysireaktiossa muuttuu violetiksi - kuten veren kanssa kosketuksissa ollessaan. Värin avulla saadaan esiin asioita, jotka eivät normaalisti erotu ihmissilmällä; siksi sitä käytetäänkin mm. rikospaikkatutkinnassa. FBI otti värjäysaineen käyttöön vuoden 1993 lopulla ja sitä käytettiin mm. O.J. Simpsonin tapauksen tutkinnassa.

Metyylivioletti 2b (methyl violet 2B)

[PV3, BV1, CI 42535]

Pääasiassa pentametyylipararosaniliinihydrokloridia (pentamethylpararosaniline hydrochloride C24H29N3).

Metyylivioletti 2b (methyl violet 2B)

fast violet lake, fast violet toner, solvent violet 5BN

[PV27, BV1, solvent V1, CI 42535:3]

Violetti aniliinista saatu värjäysaine (C6H5NH2), liukenee helposti veteen ja alkoholiin. Käytetty antiseptisenä aineena, indikaattorina ja värjäystarkoituksiin. Käytetty myös musteena

Historia

Charles Lauth keksi metyylivioletin 1861.

Metyyliviolettia tai sen variaatioita on käytetty myös lääketarkoituksiin. Vuonna 1891 Uudenkaupungin Sanomat julkaisi pienen uutisen, jonka mukaan "Syöpätaudin (kräftan) parannuskeinon luulee professori Mosetig Wienin kaupungissa keksineensä. Hän ruiskuttaa syöpäpaiseesen erästä wäri-ainetta, jonka nimi on methyl-wiolet. Tätä wäri-ainetta saatuaan rupeawat syöpähaawat kutistumaan kokoon sekä parantumaan." Mikä lienee väriaineen vaikutus oikeasti ollutkaan? Myöhemmin metyylivioletti on todistettu itsessään karsinogeeniseksi väriksi.

Nimiä

Gentiaanavioletti on yleinen kutsumanimi kaikille metyylivioleteille.

Käyttö

Käytetään mm. kankaiden (puuvilla, silkki) värjäyksessä. On käytetty myös kopiokynissä sekä aiemmin myös kirjoituskoneiden nauhojen värin valmistuksessa. Käytetty myös väreissä, joilla merkitään iholle merkkejä ennen leikkaustoimenpiteitä. Metyyliviolettia käytettiin aiemmin mm. lihan leimaamiseen, mutta nykyään sitä ei käytetä enää elintarvikkeiden yhteydessä. substraattipigmenttiväriksi valmistettuna kristallivioletin valonkesto on huono.

Metyylirosaniliinikloridia on käytetty matolääkkeenä ja ihotaudeissa. Antiseptinen teho lisääntyy pHn noustessa ja vähenee pHn laskiessa.

BBCn uutiset kertoi 30.11.2002 Ghanan poliorokotuskampanjasta: jotta varmistettaisiin kaikkien lasten rokottaminen, jokainen rokotettu lapsi merkittiin gentiaanavioletilla ja jokaiseen taloon merkittiin valkoinen merkki liidulla.

Lähteitä / lukemista
Syöpätaudin (kräftan) parannuskeino, Uudenkaupungin Sanomat 7, 13.2.1891