-

Molybdeenisininen

[englanti molybdenum blue · ranska Bleu molybdène ]

Sininen pigmentti, joka sisältää molybdeeni(VI)oksidia. Molybdeenisininen on molybdeenin sekä tinaoksidin tai kalkkifostaatin sekoitus. Molybdeenipohjaista sinistä on saatu myös tinajauheen ja vetykloridin avulla, saostamalla aikaansaatua seosta saostettuun alumiiniin.

Molybdeenisinistä tavataan useassa eri kristallisoituneeessa muodossa, mm.:
Mo8O23·8H2O
Mo2O5·H2O
Mo4O11·H2O
Mo4O10(OH)2
Mo2O4(OH)2
Mo3O8OH

Käyttö

Uren mukaan molybdeenisinistä on käytetty maalina ja emalivärinä, mutta mistään päätellen sen käyttö ei ole koskaan ollut laajamittaista. Nykyään väriä ei käytännössä tunneta pigmenttinä.

Patnaik mainitsee molybdeenisinisen rajallisen käytön silkin värjäyksessä.

Molybdeenisinistä käytetään jonkin verran reagenssiaineena / katalysaattorina analyyttisessä kemiassa ja teollisuudessa.

Historia

Ensimmäiset maininnat molybdeenisinisestä ovat kirjallisuudessa vuodelta 1844 (Ure: A Dictionary of Arts... vuoden 1844 painoksessa). Suurin osa lähteistä, joista löytyy maininta molybdeenisinisen pigmenttikäytöstä viittaavat nimenomaan Uren teokseen, eikä niissä ole juutikaan muuta tietoa. Historiallisten mainintojen vuoksi vuoksi voidaan olettaa, että kyseessä ei ole ollut missään vaiheessa kovin merkittävä pigmentti.

Hucklen ja Lalorin Industrial and Engineering chemistry -lehdessä julkaistussa artikkelissa vuodelta 1955 mainitaan, että väri on epävakaa, eikä sillä ole kaupallista käyttöä.

Lähteitä / lukemista
Huckle W.G. & Lalor E. Inorganic pigments lehdessä Industrial and Engineering chemistry 1955.
Patnaik, Pradyot Handbook of inorganic chemicals. The McGraw-Hill Companies, Inc. RR Donneley 2003.
Ure, Andrew A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines; containing A Clear Exposition of Their Principles and Practice. D Appleton & company, New York 1847.