-

Mureksidi

[englanti murexide]


Mureksidi on purppuraväri, joka valmistetaan virtsahaposta.

Historia
Rakenteen tunnisti ensimmäisenä Karl Wilhel Scheele vuonna 1776. William Prout ehdotti, että yhdistettä voitaisiin kokeilla villan värjäämiseen. Ensimmäisenä mureksidia värjäysaineeksi valmisti 1818 Prout, hän sekoitti virtsahappoa, typpihappoa ja ammoniakkia. Värjäysaine ei ollut kovin kestävää. Justus von Liebig (1803-1873) ja Friedrich Wöhler (1800-1882) tutkivat Giessenissä uudelleen purppura-aineen muodostumista. He nimesivät yhdisteen mureksidiksi (murexide), joka viittasi Murex -kotiloihin, joista antiikin aikaan valmistettiin tyyrianpurppuraa.

Kun Eurooppaan alettiin tuomaan lannoitteeksi guanoa (linnunlantaa, jota on kasautunut kuivilla seuduilla, mm. Etelä-Amerikassa), siitä saatiin myös virtsahapon lähde väriaineteollisuuteen. Guanoa keitettiin potaskahydroksiidiseoksiessa, kunnes kaikki ammoniakki oli saatu poistettua. Loppuseoksen läpi päästettiin hiilihappoa, jotta seos saostui potaskahydroksiidiuraatiksi. Saostuma siivilöitiin, pestiin vedellä ja eroteltiin soodakarbonaattiseoksessa. Lisäämällä hydrokloorista happoa syntyi virtsahappoa. Ensimmäisen kerran mureksidia valmistettiin kaupallisesti 1853 Mulhousessa ja muutaman vuoden kuluttua myös Manchesterissa.

Etenkin Ranskassa oli kiinnostusta purppuran värisiin materiaaleihin. Jotkut uskoivat mureksidin olevan samanväristä kuin antiikin purppurankin. Vaikka mureksidivärjäysaineet kestivätkin melko hyvin valoa, tuon aikaisten kaupunkien rikkipitoinen ilma valkaisi väriä. Väri tuhoutui myös kuumassa vedessä pesemällä.