-

Paynenharmaa, Payne's grey

[englanti Payne's grey, academy blue]

Transparentti tumma, siniharmaa, jota käytetään pääosin vesiväreissä. Sävy tehdään sekoittamalla mustaa ja sinistä. Värisävy on useammasta pigmentistä tehty sekoitus - kyseessä on siis sävyn, ei pigmentin nimi.

Koska kyseessä ei ole standardisoitu värisävy, sen koostumus vaihtelee. Useimmiten sekoitus on tehty joko ultramariinisinisen [PB29] ja jonkun mustan sekoituksesta. Sekoitukseen käytetty musta pigmentti voi olla marsmusta [PBk11], lamppumusta [PBk6] tai hiilimusta [PBk7] ja sen sininen pigmentti joko ultramariinisininen [PB29], preussinsininen [PB27] tai ftalosyaanisininen [PB15]).

Joskus mukaan sekoitetaan myös punaista, violettia tai tummanpunaista pigmenttiä, kuten alitsariinikarmosiinia [PR83] ja harvemmin keltaista, esim. keltaista okraa [PY43].

Myös tiedot värin alkuperäisestä sekoituksesta vaihtelevat. Yhden lähteen mukaan sävysekoitus sisälsiindigoa [NB1], alitsariinikarmosiinia [PR83] ja lamppumustaa [PBk6]; toisen mukaan preussinsinistä [PB27], keltaokraa [PY43] ja alitsariinikarmosiinia [PR83].

Historia

Värisekoituksen kehitti 1800-luvulla elänyt englantilainen William Payne, opettaja ja vesivärimaalari. Hän neuvoi oppilaitaan käyttämään värisekoitusta intensiivisen mustan sijaan.