-

Paynenharmaa, Payne's grey

[englanti academy blue]

Transparentti tumma, siniharmaa, jota käytetään pääosin vesiväreissä. Sävy tehdään sekoittamalla mustaa ja sinistä. Värisävy on useammasta pigmentistä tehty sekoitus - kyseessä on siis sävyn, ei pigmentin nimi. Alunperin sekoitus on tehty joko ultramariinisinisen [PB29] ja jonkun mustan sekoituksesta, tai ultramariinisinisen [PB29] ja sienan sekoituksesta.

Koska kyseessä ei ole standardisoitu värisävy, sen koostumus kuitenkin vaihtelee. Useimmiten paynenharmaan musta pigmentti on joko marsmusta [PBk11], lamppumusta [PBk6] tai hiilimusta [PBk7] ja sen sininen pigmentti joko ultramariinisininen [PB29], preussinsininen [PB27] tai ftalosyaanisininen [PB15]).

Joskus mukaan sekoitetaan myös punaista, violettia tai tummanpunaista pigmenttiä, kuten alitsariinikarmosiinia [PR83] ja harvemmin keltaista, esim. keltaista okraa [PY43].

Alunperin väri oli sekoitus indigoa [NB1], alitsariinikarmosiinia [PR83] ja lamppumustaa [PBk6].

historia

Värisekoituksen kehitti 1800-luvulla elänyt englantilainen William Payne, opettaja ja vesivärimaalari. Hän neuvoi oppilaitaan käyttämään värisekoitusta intensiivisen mustan sijaan.