-

värjäys: Acacia akaasia

[Mimosaceae; Leguminosae]

englanti acacia

NBr3

Bablah, engl. Bablahgall, Babool, ranska Noix de galle des Indes, erikoisien akasialajien hedelmiä, joita suuren parkkihappopitoisuutensa vuoksi käytetään nahkateollisuudessa ja mustavärjäyksessä. Tavallisesti esiintyy kaupassa seuraavat kaksi lajia: 1. itä-intialainen bablah, (babula, babool, barbura), joka on peräisin Mimosaceae-heimoon kuuluvasta Acacia arabia tai A. indica -puusta. Kauppatavarana se tavallisesti esiintyy litteinä rouhittuina palkoina, joilla on tummanruskeat, keltareunaiset siemenjyvät; kuoren pintaa peittää hieno, lyhytkarvainen takku. 2. egyptiläinen bablah (Neb-Neb, Garrat), jota saadaan Acacia nilotica-puusta. Tämän lajin palot ovat aivan sileitä, ruskeanvihreitä, keskeltä milloin vaaleita, milloin taas tummempia, joskus melkein mustia. Kaupassa palot ovat tavallisesti irrallaan toisistaan. Paitsi näitä molempia päälajeja, tulee kauppaan väliin myöskin Acacia Adansonia ja A. farnesiana kasvien hedelmiä.
Tavarasanakirja. (1922)

Puiden luovuttama kateku-väriaine on sydänpuusta valmistettua uutetta. Puusta saatavaa nestettä kutsutaan mustaksi katekuksi (black catechu), sitä on käytetty lääkeaineena, väriaineena että parkkiaineena. Intialainen mm. lääkekäyttöön valmistettu kateku tunnetaan nimellä katha - sitä käytetään Intiassa mm. purukumeissa. Englannin sanalla cutch on tarkoitettu halvempaa ruskeaa väriainetta, jota myös käytetään värjäykseen ja nahan parkitukseen.

Katekun pääasiallinen tuottaja on Intia, jonka pohjoisosissa kasvaa katekuakaasioita sekä villinä että viljeltynä. Katekua tuotetaan värjäys-, parkitus- ja lääkintätarkoituksiin.

Akaasiapuista saadaan myös arabikumia (gum Senegal, gum acacia). Se antaa hyvän pohjan vesiväreille.

Acacia arabica

[englanti wattle (East Africa), black babul]

Tuottaa kumia (Indian Gum). Intiassa kukkien jauhetuista terälehdistä on valmistettu keltaista.

Acacia baileyana

[englanti mimosa]

Kuoresta on saatu väriainetta. Käytetty värjäykseen mm. Pohjois-Amerikassa.

Acacia berteriana

[englanti bastard logwood]

Ei sisällä punaisia ja violetteja värisävyjä muodostavaa hematosykliiniä, kuten aito 'logwood' (kampetsepuu). Sen sijaan siitä saa kellertävän harmaan värin.

Acacia Catechu Katekuakaasia

[englanti catechu, willd, cutch, acacia bark, wattle bark, gambir, katekyu, Indian cutch, cacho · intia khair · nepali khair dzongkha · (Bhutan)Taeja · sharchop-kha Jasenshing ·
Catechou tarkoittaa "puumehua" tai "mehua puusta"]
Vanha suomalainen nimitys katekulle: japanilainen multa, japaninmulta, jaappaninmulta

Ruskea, kuparinpunainen. Eri puretteilla saa rusehtavaa, punertavaa, punaruskeaa, oranssia, oliivinkeltaista jne.

Kasvi on noin kymmenen metriä korkea, kotoisin Intiasta ja Sri Lankan alueelta. Kasvaa luonnonvaraisena etelä-Himalajalta Thaimaaseen ulottuvalla alueella, erityisesti pohjoisessa Intiassa, ja se kasvaa yleensä suhteellisen kuivilla alueilla.

Värjäävä ainesosa on punaruskea kateku (englanti cathechin?), jota saadaan sydänpuusta keittämällä. Katekujauheen tanniinipitoisuus on 40-50%. Väri tarttuu kaikentyyppisiin tekstiileihin (villa, silkki, nailon, polyester, puuvilla...). Väri säilyy haalistumatta silkki- ja puuvillakankaissa. Väriä käytetään myös nahan ja puun värjäämiseen (esim. Bhutanissa). Yksinään käytettynä katekuakaasian katekulla saadaan ruskeita sävyjä, sekoituksilla väriskaala laajenee. Alunapuretteen kanssa villasta tulee vaalea ruskea; kuparisulfaattia käytettäessä tummemman ruskea. Katekulla värjätyistä vaatteista tulee usein painavempia ja jäykempiä, minkä huomaa eritoten silkissä.

Katekuvernissaa on useita värejä riippuen siihen lisätyistä suoloista. Vernissoilla on hyvä peittokyky ja kestävyys.

Katekulakkaa kutsutaan mm. nimillä Japonica, Terra Japonica ja Gambir

Kts. myös Areca catechu, Uncaria gambir

Acacia dealbata

[englanti silver wattle, mimosa]

Lehdistä saadaan alunapuretuksella vaaleankeltaista, kromi- ja kupari-puretuksella vihreää. Euroopassa kasvin kukkia myydään nimellä 'mimosa'.

Acacia decurrens

[englanti black wattle (Australia)]

Acacia gummifera

[englanti acacia]

Tuottaa kumia (Mogadore Gum).

Korkea puu, joka kasvaa Marokossa.

Acacia implexa

[englanti hickory wattle]

Lehdistä saadaan alunapuretuksella keltaista, kuparipuretuksella ruskeaa värjäysainetta.

Acacia nilotica

[englanti acacia, gum arabic, cape gum, willd, del babul, Egyptian thorn · mgunga · intia babul]

Kasvaa luonnonvaraisena Afrikassa ja Intiassa.

Kasvin palkoista saadaan mustaa ja ruskeaa väriä, jota on käytetty kankaiden värjäämisen lisäksi myös musteisiin.

Acacia saligna (Acacia cyanophylla)

[englanti golden wreath wattle, orange wattle]

Kukista saadaan keltaista väriainetta. Vihreää värjäysainetta saadaan siemenkodista.

Acacia senegal Afrikkalainen kumiakaasia

[englanti acacia]

Tuottaa arabikumia (gum senegal); kaksi lajiketta, joista toinen tuottaa valkoista ja toinen punaista kumia.

Acacia suma

Ruskea (kateku; saadaan sydänpuusta keittämällä)

Acacia verek

Gum acacia, Kordofan gum

Tuottaa kumia. Kasvaa lähinnä ylä-Egyptissä ja Sudanissa sekä Arabiassa. Paikalliset tuntevat kasvin nimellä Hachah.

Myös lääkekäyttöä.

historia

Katekuväri tuotiin Eurooppaan 1800-luvun alussa.

Katekulla on värjätty armeijan vaatteet useissa maissa.

nimet

Bablah-nimellä myytävä useista itä-intialaisista akasia-kasveista saatu hedelmä on ollut merkittävä kauppatavara parkkipitoisuutensa vuoksi. Uren A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines[...] vuodelta 1847 mainitsee, että bablahia saadaan Mimosa cineraria -nimisestä kasvista (nyk. Prosopis cineraria); Tavarasanakirja vuodelta 1922 mainitsee bablahin lähteeksi muutamankin akaasia-suvun kasvin. Bablah-nimi on tullut persiankielen ko. kasvia tarkoittavasta sanasta babūl.

muuta

Muinaiset egyptiläiset käyttivät akaasiaa (A. nilotica) lääkekasvina mm. ihosairausten hoitoon. Myös muilla akasia-kasveilla on hyötykäyttöä ja niitä on käytetty lääkitsemistarkoituksessa. Intiassa naiset käyttävät Acacia Concuine -kasvia hiusten pesuun.

Lähteitä / lukemista
Bonsdorff, W & Hintikka, S V & Katara, Pekka & Stigell, R V & Kauppi, Juho Tavarasanakirja. Kirja-osakeyhtiö Tieto, K. F. Puromiehen kirjapaino, Helsinki 1922
Ure, Andrew A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines; containing A Clear Exposition of Their Principles and Practice. 1847, Appleton & company, New York.