-

Värjäys: Tabebuia

[Bignoniaceae]
englanti lapachol, guayacan, arcwood, bastard Lignum vitae · saksa Lapachol · hollanti groenhart · ranska ebene verte · Trinidad poui vert, yellow poui · Brittiläinen Guyana washiba · Equador madera negra · Meksiko amata prieta · Brasilia, Paraguay ipe | pau d'arco, caixeta, capitary, carobeira, tayary · Argentina lapacho · Kolumbia alumbre, arco, canuguate, coralibe, roble amarillo


Sukuun kuuluvat ikivihreät jalopuut kasvavat Etelä-Amerikan pohjoisten osien sademetsissä ja vuoristoissa; erityisesti Amazonasin laakson matalammissa osissa kuten Paraguayssa, Brasiliassa, Kolumbiassa, Venezuelassa jne. Violettikukkainen lapacho (lapacho morado) kasvaa viileämmässä ilmastossa kuin punakukkainen punainen lapacho (lapacho colorado); mm. Andeilla. Puu on yleensä noin 40 metrin korkuinen.

Bignoniaceae-suvun puiden kuori, juuret ja puuaines sisältävät vaihtelevia määriä väriaineenakin käytettyä lapacholia [NY16] ja sen sukulaisyhdisteitä. Lisäksi puut pitävät sisällään mm. kversetiiniä.

Monissa maissa puuta nimitetään 'viherpuuksi' (ebene verte, green heart, groenhart...) - kun puuainesta sahaa, sahauskohta on kirkaan-, usein vihertävänkeltainen.Tabebuia avellanedae (T impetiginosa, T ipe, T Standley; Tecoma curialis, T ipe)

[englanti lapacho tree, pau d'arco ipe roxo, taheebo]

---
Lapachol-puiden kuorta on kautta aikojen käytetty Etelä-Amerikassa kansanlääkkeenä mm. syöpien, tartuntatautien ja haavaumien hoitoon - mm. inkat käyttivät kasvia. Karibian kansanparantajat ovat parantaneet puun lehdillä selkäkipuja, hammaskipuja ja sukupuolitauteja ja sitä on käytetty myös potenssilääkkeenä. Lapachol-puu mainitaan myös Suomen lääkeaineluettelossa (otettu mukaan luetteloon 1.1.2001). Lapacholin johdannaisella beta-lapachonella (kinoni) on tutkimuksissa huomattu olevan syöpää ehkäisevä vaikutus ja se vaikuttaa myös HIV-1 -viruksen lisääntymiseen. Sellaisenaan beta-lapachone on kuitenkin ihmiselle myrkyllinen.

Puuta on käytetty myös rakentamisessa erityisesti lujuutta vaativiin rakennelmiin (mm. sillat). Puu on helppoa halkoa, mutta hankala työstää. Leikkausjälki on kirkkaankeltainen.

Lähteitä / lukemista
Extraction of lapachol from Tabebuia avellanedae wood with supercritical CO2: an alternative to soxhlet extraction? Brazilian Journal of Chemical Engineering | vol20 no3 2003