-

Etruskit

Ennen roomalaisia ja italialaisia eteläisessä Italian niemimaalla, Etruriassa, asui etruskeja - heidän alkuperäänsä ei ole varmuudella selvitetty, mutta heidän uskotaan saapuneen Italiaan Vähästä-Aasiasta 800-luvulla eaa. Etruria sijaitsi nykyisen Toscanan paikalla ja sen kulttuuri kukoisti n. 700-100 eaa. Roomalaiset valtasivat etruskien pääpaikan, Vejin, 396 eaa.

Etruskien kieli oli vanhaa, eikä se muistuttanut itaalisia kieliä tai kreikkaa, vaikka kreikkaan siinä olikin joitakin yhtymäkohtia. Roomalaiset sanoivat 'Etruscan non legatur' - etruskia ei voi lukea; kieli on edelleen jokseenkin tulkitsematon ja pitää etruskit salaperäisenä kansana. Joistakin freskoista ja muista maalauksista on kuitenkin selvinnyt, että naisilla olisi sama asema kuin miehillä ja he ottivat osaa julkisiin tapahtumiin. Etruskien kulttuuri oli ns. korkeakulttuuri; taiteita ja tieteitä arvostettiin.

Taide

Etruskien taiteessa oli vaikutteita Kreikasta ja itämailta. Etruskeilla oli käytössään samoja värejä kuin Egyptissäkin. Etruskien osuus länsimaisen arkkitehtuurin kehittymiseen on suuri: he ottivat käyttöön itämailta peräisin olevan holvaustekniikan; taito siirtyi myöhemmin roomalaisille.

Etruskien kuvataide tunnetaan erityisesti heidän hautakammiomaalauksistaan. Varhaisimmat etruskien seinämaalaukset maalattiin suoraan hautakammion kiviseiniin. Myöhemmin hautakammioiden seinille lisättiin kipsilaastia, jonka päälle yleensä siveltiin ohut kerros kalkkia. Maalaukset olivat usein freskomaalauksia. Usein hahmot rajattiin ensin punaisella värillä, jonka jälkeen rajojen sisäpuoli täytettiin eri väreillä. Värityksen jälkeen rajat muutettiin punaiseksi.

Väriaineet ja pigmentit

Etruskimaalareilla oli yleensä käytössä rajattu paletti: valkoista, keltaista, mustaa, punaista, sinistä ja vihreää; joskus myös joitakin välisävyjä.

Punainen
Käytössä oli mm. luonnon punainen rautaoksidi.

Sininen
Sinisen fritan jäänteitä on löytynyt mm. Tarquinian muinaisesta portista.

Vihreä
Espanjanvihreä (verdigris/vertigris) oli ensimmäinen roomalaisten aikaansaama keinotekoinen väri; luultavasti egyptiläiset olivat valmistaneet sitä jo aiemmin.

Pukeutuminen ja värjäys

Etruskinaisten asusteet muistuttivat jossakin määrin minolaisten naisten vaatteita: kirkasväristen, kuvioitujen vaatteiden kanssa pidettiin paljon kultakoruja. Etruskien hautamaalauksista löytyy viitteitä punaisista, keltaisista, vihreistä ja sinisistä vaatteista, mutta ei voida olla varmoja, ovatko värit dokumentti todellisuudesta vai 'taiteilijan vapautta'.