[englanti aniline black, azine · ruotsi anilinsvart · saksa Anilinschwarz, Schultz nr.1361 · hollanti anilinezwart · ranska noir d'aniline · espanja negro de anilina · portugali negro de anilina · italia nero d' anilina]
[PBk1, CI 50440]
Aniliinimusta, puuvilla teollisuuden puhtaimpia ja tärkeimpiä väriaineita, syntyy anilinia hapettamalla. Lanka tahi kudos coidaan myös kastaa liuokseen, missä on anilinia ja hapettamisainetta. Itse väriaine on liukenetmaton tunnetuimpiin liuoksiin, esiintyy kaupassa taikinan muodossa ja käytetään jonkun verran kangaspainoissa.
Tavarasanakirja. (1922)
Atsoväri. Erittäin kestävä musta, valmistetaan aniliinisuolasta voimakkaiden hapettimien avulla.
Perinteisesti värjättävä tekstiili uitetaan ensin (vesiliukoisessa?) aniliinissa, jonka jälkeen se hapetetaan esimerkiksi potaskadikromaatilla. Pienen ajan kuluessa tekstiili muuttuu kestäväksi mustaksi.
Aniliinimustan esitteli vuonna 1862 tai 1863 englantilainen kemisti John Lightfoot. Musta väri kiinnitti heti huomiota, sillä värjääminen sillä oli edullista ja se soveltui hyvin myös puuvillan värjäykseen - puuvilla oli aina tuottanut värjäreille päänvaivaa, koska sitä on vaikea värjätä perinteisin värein. Varsinkin mustaksi. Aniliinimusta oli myös ensimmäisiä värejä, jotka saatiin tekstiiliin siten, että värjäysreaktio tuotettiin kankaassa itsessään.
Aniliinimusta on ensimmäisiä synteettisiä mustia värejä, joilla on hyvä lämmönkesto.
Muita nimiä mm. aniline black BS
Sana "aniliini" (aniline) tulee indigokasvin nimestä anil, joka puolestaan juontuu sanskriitin sanasta nila ("sininen" tai "indigo"). Aniliini, fenylamiini, väritön amiini, jota käytetään mm. atsoväriaineiden valmistuksessa.
Käytetty aikoinaan etenkin puuvillan värjäyksessä, myöhemmin mm. kangaspainoitöissä.
Katso aniliinivärit, induliini
Katso myös: aniliinikeltainen, aniliinisininen
Bonsdorff, W & Hintikka, S V & Katara, Pekka & Stigell, R V & Kauppi, Juho Tavarasanakirja. Kirja-osakeyhtiö Tieto, K. F. Puromiehen kirjapaino, Helsinki 1922
Travis, Anthony S Artificial dyes in John Lightfoot's Broad Oak Laboratory. Ambix 42, 1995
Brown University Purple Passion - The Synthesis of Mauve [chem.brown.edu/chem33/labs/purplepassion.pdf | 171204]