-

Gofun Shirayuki - japanilainen helmivalkoinen

[englanti oyster shell white, shell white · saksa Eierschalenwei, Muschelweiss · italia bianco di guscio d'ostrica, bianco perla, calx de ostrea]

[PW18]

Epäorgaaninen pigmentti on kalsiumkarbonaattia, CaCO3. Pigmentti valmistetaan murskaamalla puhdistettuja osterin kuoria kivihuhmareella ja kuivattamalla ne puulaudalla tai polttamalla ja sitten murskaamalla simpukan kuoria. Pigmentillä ei juurikaan ole peittokykyä, mutta se antaa kauniin kiillon ja kalkkimaisen pinnan.

Historia

Pigmentillä on ollut tärkeä merkitys Japanin maalaustaiteessa; sitä on kutsuttu Japanin maalaustaiteen tärkeimmäksi valkoiseksi. Euroopassa pigmentti on tunnettu jo keskiajalla, mutta pääasiassa sitä lkäytettiin 1300-1700 -luvuilla. Toisten lähteiden mukaan gofun-pigmenttiä alettiin Japanissakin käyttää vasta Muromachi -ajan jälkeen, 1500-luvun lopulla. Ukiyo-e -maalarit käyttivät gofun-pigmenttiä ihonvärinä.

Japanissa on tiettävästi enää yksi helmivalkoista valmistava pigmenttitehdas. Kioton merialueelta kerättävät osterin kuoret alkavat mätääntyä nopeasti lämpimässä ilmastossa. Ennen osterit koottiin suuriin pinoihin ja niitä seisotettiin 5-20 vuotta meren rannalla. Tässä ajassa ostereista maatui tarpeeton osa ja jäljelle jäi helmiäinen. Se puhdistettiin kalliilla prosessilla ennenkuin murskattiin pigmenttijauhoksi.

Käyttö

On käytetty mm. tempera- ja freskomaalauksessa.

Muuta

Katso myös: kalkkivalkoinen