-

Mica, mikaniitti, glimmeri, muskoviitti

[englanti mica, muscovite · ruotsi pärlemorpigment · tanska perlemorspigment, parlemorsfarve · ranska poudre de mica · saksa Glimmer]

[PW20, CI 77019]

Muskoviitti on vaalea, tavallinen kiillemineraali, jota esiintyy useissa graniiteissa ja gneisseissä sekä kiilleliuskeissa ja pegmatiiseissa.

Mica eli glimmeri tai mikaniitti on japanilainen perinteinen pigmentti. Täytepigmentti, helmiäisvalkoinen; ohuita kristallisoituneita mineraalisilikaatteja, jotka antavat helmiäismäisen vaikutelman.

Magnesiumsilikaatti Mg3O10 (OH)2Si

Historia

Erilaisia helmiäisvärejä on käytetty jo esihistoriassa, paleoottisella kaudella (esim. Altamiran luolassa, Espanjassa). Mikaniitti on sellakalla yhteen liimattuja ohuita kiilleliuskoja, joita on käytetty mm. sähkölaitteiden eristeissä.

Micaa on käytetty Japanilaisessa taiteessa viimeistään 1700-luvulla.

Kapteeni Cook kertoi 1770-luvulla, kuinka hänen tapaamansa alkuasukkaat käyttivät glimmeriä saadakseen kiiltoa päähänsä.

Vuonna 1916 helmiäisainetta eristettiin ensimmäisen kerran kalasta: tarkoituksena oli valmistaa keinotekoisia helmiä.

Nimiä

Damouriitti (damourite) on saanut nimensä ranskalaisen kemistin, Damourin, mukaan. Potaskapitoista mikaniittia, sisältää vettä.

Iridescent white on mica-pohjainen pigmentti; helmiäisvalkoinen, joka säilyttää värinsä, kun se sekoitetaan transparenttien värien kanssa.

Talkki (talc) on valkoista tai vihertävää rasvaiselta vaikuttavaa suomuista mineraalia (Mg3(OH)2Si4O10), jota käytetään mm. värien, kumin ja paperin valmistuksessa.

Käyttö

Micaa on kimaltelun vuoksi käytetty mm. teollisissa vesiväreissä. Taiteilijaväreihin mican käyttö ei ole ollut suositeltavaa: sen koostumus saattaa muuttua ajan myötä.

Käytetty mm. kosmetiikkateollisuudessa: puutereissa, kynsilakoissa, luomiväreissä, shampoissa...

Muskoviittia on käytetty mm. sähköeristeenä.

Muuta

Katso myös: guaniini