-

hookerinvihreä

[englanti Hooker's green, pigment green B, leaf green, sap green, Russian green, green lac · saksa Hookersgrün · italia lacca verde · puola ziele hookera, zielen pigmentowa B · nitrum, lutea, orobitis]

Oliivinvihreään vivahtava pigmentti [PG8, CI 10006]

Suhteellisen tumma vihreä (PG8: C10H7O2N tai sekoitusväri Al(OH)3 + Fe4[Fe(CN)6]3). Ei kestävä - yhdistelmässä keltaisella on taipumus haaleta, jolloin väristä tulee sininen.

historia

Pigmentin historiasta on monta tarinaa. Sen keksijäksi nimetään William Hooker, englantilainen taidemaalari, joka maalasi hedelmiä ja etsi sopivaa pigmenttiä lehtien maalaamiseen. Kun sellaista ei ollut, hän päätti kehittää pigmentin itse. Joidenkin lähteiden mukaan Hooker kehitti pigmentin 1921, missä tapauksessa kyseessä ei ole sama Hooker - William Hooker eli 1800-luvun alkupuolella. Suurin osa lähteistä tuntuu olevan sitä mieltä, että pigmentti nimettiin William Hookerin mukaan, mutta hänellä ei ollut mitään tekemistä tämän pigmentin kanssa.

Pigmentti oli alkujaan preussinsinisen ja keltaisen lakan, joskus myös kumigutan sekoitus. Nykyään yleensä myös ftalosinisen ja kadmiumkeltaisen tai ftalosinisen ja isoindolinonikeltaisen [PY110] sekoitus.

käyttö

Voidaan käyttää vesiväri- ja öljyvärimaalauksessa, mutta ei suositella mm. fresko- tai temperamaalaukseen.

nimiä

Muita preussinsinisen ja keltaisen lakan sekoituksia ovat mm. lehtivihreä ja mehuvihreä.

Myyntinimiä mm. fast green B, pigment green B

muuta

Myös kumigutan ja luonnonindigon sekoitus tunnettiin vesiväreissä hookerinvihreänä (Hooker's green).

Nykyään yleinen nimitys myös preussinsinisen ja keltaisten sekoitukselle (nimellä preussinvihreä).