-

Krysokolla, kuparivihreä

[englanti chrysocolla; cedar green, horace vernet green · saksa Chrysocolla, Berggrün · ranska chrysocolle · italia crisocolla, colla d'oro, hispanicum, krysocolla, verde di banda, verdetto, viride · nitrum, lutea, orobitis]
Krysokolla-nimitys tulee kreikankielestä: chrysos (kulta) + kolla (liima).

Krysokolla on kuparisilikaattia (CuSiO3 · H2O), (CuSiO3 · nH2O), (Cu2CO3(OH)2), (CuCO3(OH)2), kuparimineraalin rapautumistuote. Sen väri vaihtelee sinivihreästä vaaleaan vihreään ja tummaan siniseen; muistuttaa hyvin paljon malakiittia, mutta on sinertävämpi. Seymorin mukaan krysokolla on malakiitin sinivihreä muoto. Krysokollalla on hyvä valonkesto.

Krysokollaa löytyy usein samoista paikoista kuin malakiittia ja atsuriittia. Nykyään sitä mainataan mm. Pohjois- ja Väli-Amerikasta ja Chilestä, mutta sitä löytyy myös mm. Israelista ja Englannista.

Historia
Krysokollaa on mainattu puolijalokivenä jo 3000 eaa. Krysokollasta valmistettua pigmenttiä käyttivät mm. muinaiset egyptiläiset, kreikkalaiset ja roomalaiset. Egyptiläiset käyttivät krysokollaa mm. silmämeikissään malakiitin ohella. Pollio Vitruvius kirjoitti, että krysokolla tulee Makedoniasta. Lieneekö Virtuvius tarkoittanut krysokollaa vai malakiittia kirjoittaessaan [vapaa suomennos]: Kuitenkin nykyään seinät on maalattu sillä (mönjällä) kaikkialla. Tähän lisätään krysokolla(nväriset?), purppuraiset ja taivaansiniset koristeet, jotka ilman todellisen taiteen apua tuottavat loistavan lopputuloksen. Nämä ovat niin kalliita, että ellei sopimuksessa erikseen mainita, lain mukaan työnantaja maksaa ne. [englanninkielinen käännösteksti sivuilla: In the present age, however, walls are every where covered with it (minium). To this may be added the use of chrysocolla, purple, and azure decorations, which, without the aid of real art, produce a splendid effect. These are so costly, that unless otherwise stated in agreements, they are to be, by law, charged to the account of the employer.]

Krysokolla on tunnistettu pigmenttinä mm. seinämaalauksesta Kizilissä, Turkistanissa sekä Egyptistä kahdennentoista dynastian haudoista. Sen käytön korvasi egyptinvihreä.

1500- ja 1600-luvuilla krysokollaa käytettiin vesiväripigmenttinä (cedar green).

Moniin vihreisiin kiviin liittyy Lähi-idässä useita legendoja. Krysokollaa kutsuttiin usein vihreäksi turkoosiksi, eikä sitä pidetty lainkaan 'omana kivenään'. Puolijalokivenä se kuitenkin liitettiin vaurauteen ja onneen.n i m e t

Aikanaan krysokolla-nimellä tarkoitettiin monenlaisia kuparia sisältäviä vihreitä pigmenttejä; vanhoissa kirjoissa saatetaan mainita mm. malakiitti synonyymina.

Käyttö
Vanhoissa kirjoissa mainitaan krysokollan käytöstä mm. öljy-, tempera- ja freskomaalauksessa, mutta öljyväreissä pigmentin käyttö on hankalaa ja lopputulos arvaamaton. Se ei sovellu myöskään enkaustiikkaan.

Krysokollaa on tavattu etenkin Aasialaisista seinämaalauksista.

Muuta
Puhdas krysokolla ei kelpaa korukiveksi pehmeytensä ja haurautensa vuoksi, kivi kuitenkin usein peitetään kvartsilla, joka antaa sille kestävyyttä ja kiiltoa.

Näin kertoo Energiakeskus Indigo jalokiviterapiasivuillaan krysokollasta: Tämä vihertävän sinertävä kivi on erittäin ajankohtainen tässä ajassa, sillä sen värähtely vastaa nykyihmisen tietoisuuden tasoa avaten sisäistä näkökykyä sekä viisauden lähdettä ja se vapauttaa naisellista energiaa.
Korukivihiomo Kiurusen kiviterapiasivuilla kerrotaan, että krysokolla liitetään sydänchakraan ja se lievittää kouristuksia, ehkäisee haavaumien muodostumista, vaikuttaa parantavasti keuhkoihin ja kurkkuun ja vahvistaa luustoa.

Lähteitä / lukemista
Vitruvius, Pollio de Architectura / kirja VII [LacusCurtius, Bill Thayer | penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts | 24IX04]
Seymor, Pip The Artist's Handbook. Grange Books, Arcturus Publishing Limited, Lontoo 2003
Energiakeskus Indigo [energiakeskus.com | 24IX04]
Korukivihiomo Kiurunen [finnishspectrolite.com | 24IX04]
Kremer Pigmente [kremer-pigmente.de| 24IX04]
Mineralogy Database [webmineral.com | 24IX04]
Plaster Architecture [plasterarc.net | 24IX04]