-

Magnesiavalkoinen, magnesiitti

[englanti magnesia white, magnesia alba, magnesian earth, magnesite · ruotsi magnesia alba, hvit magnesia · ranska carbonate de magnsie · puola magnezja biala · slovakki biela alebo plen magnzia · unkari magnzia fehr, magnzium-karbont · espanja magnesia blanca, hidrocarbonato de magnesio, carbonato bsico de magnesio · portugali magnsia branca]

[PW18, CI 77713 (magnesiitti)]

Magnesiavalkoinen -nimellä tunnetaan useita magnesiumyhdisteitä. Yleisimmin magnesiavalkoiseksi nimitetään hydroitua, emäksistä magnesiumkarbonaattia (MgCO3 · Mg(OH)2). Se on kirkkain mineraalivalkoinen.

Myös puhdasta magnesiumkarbonaattia eli magnesiittia (MgCO3; sisältää magnesiumia teoriassa n. 47,6%) ja joidenkin lähteiden mukaan myös vaaleaa magnesiumoksidia (MgO, periklaasi) kutsutaan magnesiavalkoiseksi. Magnesiumkarbonaatti on väriltään valkoinen, harmahtava tai keltaisenruskea pehmeähkö mineraali, kun puolestaan periklaasi on kova mineraali.

Koostumus vaihtelee kaivuupaikan mukaan, esim.
Magnesia alba Levis: 4MgCO3 · Mg(OH)2 · 5H2O
Magnesia alba Ponderosa: MgCO3 · Mg(OH)2 · 4H2O

Käyttö

Magnesiavalkoista (niin magnesiumkarbonaattia kuin magnesiumoksidiakin) käytetään mm. lääketieteellisiin tarkoituksiin, kosmeettisiin aineisiin ja hammastahnoihin sekä painovärinä. Myös täytepigmenttinä mm. mattapintaisissa viimeistelymaaleissa sekä lisäämään paksuutta musteeseen.

Magnesiumoksidi on magnesiumyhdisteistä kaupallisesti tärkein. Sitä käytetään ennen mainitus lisäksi keramiikkalasitteissa.

Muuta

PW18 on myös kalsiumkarbonaatin CI-tunnus.