-

Sappikeltainen, sapenkeltainen

[englanti bile yellow, buffalo yellow, gall of eels, Lombard gold color · gaule of eeles]

Sapenkeltainen tai sappikeltainen voi viitata paitsi värisävyyn, myös kahteen erilaiseen väripigmenttiin: oikeasti sapesta valmistettuun keltaiseen väriaineeseen tai kasvimehuista valmistettuihin keltaisiin väriaineisiin (kts. paatsamalakka). Tällä sivulla käsitellään eläinten sapista valmistettuja väriaineita.

Historia

Kun hyvin myrkyllistä orpimenttia vastaavaa väriä etsittiin keskiajalla, kemistit löysivät värin, jota kutsuttiin nimellä Lombard gold color - Lombardian kullanväri.

Väriä valmistettiin mm. kalan sappirakosta. Vanhojen ohjeiden mukaan sappirakko piti rikkoa marmorikiveä vasen, sekaan piti lisätä liitua ja vähän hyvää etikkaa ja lopuksi seos piti jauhaa marmorikiveä vasten. Tämän jälkeen väri oli käytettävissä maalaamiseen.

Kreikkalaiset valmistivat kullatut kirjaimet yllä mainitulla tavalla. Käsikirjoitus toiselta vuosisadalta mainitsee samantyyppisen reseptin, jossa käytetään kilpikonnan rakkoa. Keskiajalla sappikiviä käytettiin joskus keltaisena värinä.

Nimiä

Buffalo yellow Pohjois-Amerikan intiaanit valmistivat keltaista väriä buffalon sappikivistä.

Gaule of eeles "ankeriaan sappi"; ankeriaan sappikivistä valmistettu väri.

Oxe gaule, ox gall härän sapesta valmistettua nestettä, käytetty mm. värjäämiseen.

Gallstone (yellow) voi viitata paitsi sapesta valmistettuun väriin, myös keltaisiin kasvipohjaisiin substraattipigmentteihin, kuten paatsamalakka tai resedalakka.