-

Mehukeltainen, orapaatsamalakka

Keltainen lakka (substraattipigmentti)

[englanti Spincervino yellow, Dutch pink, Persian berry lake, Italian pink, English pink, brown pink, stil-de-grain, sap green, stil de grain yellow · latina prugna meroli · saksa Schttgelb, Gelber Lack · hollanti Persische bessen · espanja espino cerval · italia giallo di spincervino, giallo sant, giallo Erba, giallo di Avignone, giallo stil de grain, stille di grano, lacca gialla, lacca gialla di gaude, giallo vegetale · ranska Stil de grain vert/brun]

[NY13]

Paatsamien (Rhamnus; yleisimmin orapaatsaman tai Rhamnus saxatilis -paatsaman) kypsymättömistä marjoista valmistettu keltainen substraattipigmentti (C16H12O7). Pigmentti liukenee veteen, alkoholiin ja asetoniin. Sillä on huono valinkesto (4), heikko peittovoima ja se on luonteeltaan valuvaa. Kuten monien muidenkin "kasvilakkojen" yhteydessä, väri ei ole erityisen lakkamaista, vaan "lakka" on väännös englannin substraattipigmenttiä (orgaaninen väriaine muodostaa jonkun muun aineen, usein metallin kanssa pigmentin) tarkoittavasta lake-sanasta.

Historia

Kreikkalaiset käyttivät paatsaman marjoista valmistettuja värejä jo klassisen antiikin aikaan. Roomalaiset tunsivat värin jo ensimmäisellä vuosisadalla. Käytetään mm. vesiväreissä. Samanoloinen guttian kanssa.

Alunaan saostettua keltaista paatsamaväriä käytettiin laajalti myös talomaalina 1700-luvulla Englannissa.

Käyttö

Ei ole permanetti, joten sitä ei kannata käyttää taidemaalauksissa, sen sijaan väriä on käytetty mm. sisustusvärinä. Soveltuu käytettäväksi tempera-, öljy- ja vesiväreissä. Ei suositella freskoihin ja enkaustiikkaan.

Nimiä

Brown pink on rusehtavankeltainen substraattipigmentti, samantyyppistä kuin Dutch pink.

Dutch pink, English pink, Italian pink, French pink ovat kaikki paatsaman marjoista saatuja keltaisia substraattipigmenttejä. Pink ei viittaa vaaleanpunaiseen, vaan rusehtavan keltaiseen väriin. Sana pinke esiintyi keltaista tarkoittavana ensimmäisen kerran englanninkielisessä painetussa tekstissä 1598. Seuraavalla vuosisadalla sanoja pink tai pinke käytettiin kuvaamaan niitä keltaisia väriaineita, joita käytettiin vihreän väriaineen valmistuksessa sekoitusväreinä yhdessä sinisen kanssa.

Jonquil valmistetaan sekoittamalla keltaista substraattipigmenttiä (Dutch pink) ja serussiittia, jotka sekoitetaan kiviliiman (mastiksi?) kanssa. Tätä käytetään vain liimaväreissä. Sitä voidaan kuitenkin käyttää vernissan kanssa.

Persian berries lake on paatsaman marjoista valmistettu keltainen substraattipigmentti.

Sapenkeltainen on hieman harhaanjohtava käännösväännös englanninkielisestä sanasta sap yellow, jonka oikeampi käännös olisi paremminkin (kasvi)mehukeltainen. Sapenkeltainen voi viitata myös tammenkuoresta valmistettuun keltaiseen väriin, tai eläinten sapista valmistettuihin erilaisiin sappikeltaisiin pigmentteihin.

Stil de grain yellow, brown on kalkkipitoisesta maa-aineksesta, alunasta ja Rhamnus saxatilis -paatsaman marjoista sekoitettu substraattipigmentti. Lue lisää pigmentin omalta sivulta: stil de grain.

Yellow carmine on keltaista, oliivinvihreään vivahtavaa transparentti substraattiväri.

Muuta

Katso myös: resedalakka (substraattipigmentti), emodiini