-

Viinimusta

köynnösmusta, vegetabiilimusta

[englanti vine black, birch black, cork black, drop black, german black, grape black, kernel black, Marc black, mineral black, spanish black, willow black, yeast black · ruotsi kolsvart, vegetabiliskt kol, träkol, kolpulver, björkaska · norja vegetabilsk karbon · islanti viðarkolsvart · saksa Drusenschwarz, Frankfurter Schwarz, Hefeschwarz, Holzkohlenschwarz, Kaffeeschwarz, Kernschwarz, Kohlenstoff, Kohlenstaub, Koksschwarz, Papierschwarz, Pflanzenschwarz, Rabenschwarz, Rebenschwarz, Rebschwarz · ranska noir de vigne, carbo medicinalis vegetalis · italia nero azzurro, nero di fecce di vino, nero di fermento, nero di fusaggine, nero di vinaccia, nero di spagna · venäjä winogradnaja czornaja · puola czer z winorosli · apteekkinimiä Carbo ligni praeparatus, Carbo vegetabilis praeparatus, Carbo medicinalis, Carbo activatus, Carbo adsorbens]

Antiikin roomalaisten nimitys atramentum tarkoitti yleensäkin hiilestä valmistettuja mustia pigmenttejä ja musteita - myös kasviperäistä hiiltä, nokimustia (lamppumustaa ja hiilimustaa) sekä eläinperäistä hiiltä.

[PBk8, E153, CI 77268]

Viinimusta on puolipeittävä musta pigmentti, jolla on erinomainen valonkesto. Aito viinimusta tehdään viiniköynnöksen kuoria, juuria ja varsia hiiltämällä. Samalla nimellä ja pigmenttinumerolla kuitenkin on myynnissä myös muita kasviperäisiä mustia, joita on valmistettu esimerkiksi muista köynnöskasveista, hedelmien kivistä tai puiden kuorista. Viinimusta jakaa C. I. -numeronsa piirustushiilen kanssa.

Pigmentin sävy vaihtelee käytetyn raaka-aineen mukaan. Usein sävy on rusehtavaa, mutta esimerkiksi koivunkuoresta hiiltämällä valmistettu musta on sinertävää, viileää mustaa.

Viinimustaa löytyy jonkin verran taiteilijatason maaleista sekä musteista, mutta se on hieman harvinaisempi edullisimmissa maalausaineissa, pastelleissa ja värikynissä. Pigmentti on verrattain edullinen, joten syy on todennäköisesti kysyntä. Viinimusta muistuttaa ulkonäöltään ja ominaisuuksiltaan muita hiilipigmenttejä niin paljon, ettei sitä ole välttämätöntä hankkia väripaletilleen.

Historia

Käytettiin jo antiikin aikoina.

Nimiä

Drop black tehdään polttamalla viinirypäleitä.

Espanjanmusta (Spanish black) valmistetaan polttamalla korkkia.

Frankfurtinmusta (Frankfort black - German black, drop black) valmistetaan viiniteollisuuden jätteistä, hiiva- ja rypälesakasta hiiltämällä. Harmahtava musta; hienoimpia mustia maalivärejä. Peittokyky hyvä. Sitä myytiin lähinnä Saksassa 1800-luvulla ja nykyään sen käyttö on minimaalista.

Köynnösmustaa (vine black) valmistetaan polttamalla viiniköynnöksien vesoista ja rungoista, rypäleiden kuorista, siemenistä. Harmaampaa kuin frankfurtinmusta. Öljyyn sekoitettuna hyvin peittävää ja kuivuvaa.

Yeast black saatiin paahtamalla viinisakkaa; käytettiin jo antiikin ajan Roomassa.

Muuta

Kasviperäinen hiili on myös se elintarvikeväri (E153), joka tekee muutoin vaaleanrusehtavasta lakritsista mustaa, ja jota löytyy lääkehiilenä apteekeista.

Ohjeita

Hiillosta viiniköynnöksen varret läpeensä umpitilassa (vaikka pienessä saviastiassa) tiukasti toisiinsa sidottuna. Ilmassa polttamalla ne muuttuvat helposti tuhkaksi, eikä hiiltä pääse syntymään. Hiillettyjä viininvarsia voi sellaisenaan käyttää piirustushiilinä. Maalauspigmenttiksi kelpaavaksi viinipuikot saadaan jauhamalla ne, sekoittamalla ne veteen ja jauhamalla kahden kiven välissä pitkän aikaa. [Kai]