-

värjäys: Chrozophora tinctoria, Crozophora tinctoria

englanti morella, turnsole, folium, heliotrope · heprea leshishit

Katso myös Heliotropium peruvianum.

Kasvista saatavaa violettia arvostettiin suuresti 1300-luvulla. Kasvin sinistä väriainetta kutsuttiin nimellä turnsole (turnsole litmus), punaista nimellä folium. Värisävyn muuttuminen riippuu happamuusasteesta.

Lue lisää folium -väristä.

historia
Kasvi kasvoi valtoimenaan lähes kaikkialla Israelissa ja siitä valmistettiin aikanaan sinistä värjäysainetta. Kasvoi runsaana myös eteläisessä Ranskassa.

Värjäämistä varten siemenkodat kerättiin kesäisin. Väri irroitettiin siemenistä lypsämällä siemenkotia, kunnes väriainetta oli niin paljon, että tekstiili voitiin upottaa siihen. Upottamisen jälkeen tekstiili kuivattiin, upotettiin uudelleen ja kuivattiin - niin monta kertaa, kunnes haluttu väri oli valmis.

Keskiajalla kasvin väriainetta ennenmuuta maalaamiseen, kirjoittamiseen ja kirjojen koristeluun. Väri imeytettiin pieneen kankaanpalaan ja kun kuvittaja halusi väriä, hän asetti kankaanpalan asetille, kostutti sitä hieman, jolloin väri irtosi hieman. Tällaisia 'kangasvärejä' ei tarvinnut murskata tai pestä kuten monia muita pigmenttejä.

1300-luvun Italiassa kasvin violetti väri oli hyvin arvostettua. Vuosisadan kirjakuvittajat huomasivat, että pieni annos kasvin sinistä väriä rikasti atsuriitin sinistä pigmenttiä. Seuraavalla vuosisadalla transparentit värit olivat hyvin arvostettuja - kirjamaalaus oli muuttumassa entistä enemmän hienostuneemmaksi ja värien arvo ja kirjan kalleus alkoivat merkitä paljon.