-

Värjäys: Heliotropium Heliotroopit

[englanti heliotrope · saksa Heliotrop, Sonnenwende · kreikka Heliotropium (Gerarde 1597) · ranska Heliotrope; Tournsol (Gerarde 1597) · italia Tornesol bobo (Gerarde 1597) · ruotsi Heliotrop (Gerarde 1597) · latina Heliotropium magnum, Scorpiurum, Ruellius Herba Cancri, Herba Clitia (Gerarde 1597)]

Aurinkoon viittaavan nimensä kukka on saanut Gerarden (1597) mukaan siitä, että se kukkii kesäpäivänseisauksen aikaan - joskin todennäköisempi selitys on se, että heliotroopit kääntyvät kohti aurinkoa. Jälkimmäiseen viittaa myös kasvin nimi: kreikan Ἥλιος (helios) tarkoittaa aurinkoa ja τρέπειν (trepein) kääntymistä.

Heliotroopin raaoista siemenistä saadaan punaista, purppuraista sekä sinistä värjäysainetta.

Kasvimehua käytettiin elintarvikkeiden värjäämiseen keskiajalla.

Heliotroopeista valmistettiin punaisia ja violetteja värejä. Väriaineita käytettiin ennen muuta kirjankuvitukseen. Nimityksiä heliotrope, turnsol ja folium on käytetty paitsi tästä kasvista, myös muista samanlaisia värejä luovuttavista kasveista; usein niistä, jotka kääntyvät kohti aurinkoa (mihin nimetkin viittaavat). Lisäksi nimityksiä on käytetty väriaineista itsestään, mikä tekee hyvin vaikeaksi tunnistaa, mistä kasvista ja minkä kasvin väriaineesta milloinkin on kyse. Lisää näistä väriaineista Folium, turnsole, heliotrope -sivulla.

Sekaannuksia aiheuttaa myös se, että englanninkielessä heliotrope on kohtalaisen yleisesti käytetty violetin sävynimi. Niinpä esimerkiksi joissakin blogijutuissa on mainittu aivan muulla kasvilla värjätty sävy heliotroopiksi, ja muutaman linkin jälkeen tieto onkin jo muuttunut siihen, että ko. väri on aikaansaatu heliotroopilla. Näitä tapauksia on tullut vastaani muutama.

Heliotropium peruvianum Heliotrooppi

[englanti cherry pie, heliotrope, turnsole]

Heliotropium tricoccium

Käytettiin värjäämiseen (sinertävä) mm. antiikin Roomassa.


Historia

Gerarde mainitsee kasvikirjassaan vuodelta 1597, että kukkaa käytetään Ranskassa mm. pellavan värjämiseen violetiksi sekä mm. hillojen, viinin, lihan ja kuivattujen tuotteiden värjäämiseen.

With the small tornsole they in Fraunce doe die linnen rags and clouts into a perfect purple colour, wherewith cookes and confectionaries do colour iellies, wines, meates, and sundrie confectures: which clouts in shops be called Tornesole after the name of the herbe. [Gerarde, John The Herball or Generall Historie of Plantes. John Norton, Lontoo 1597.]
- mutta tämä saattaa viitata myös Chrozophora tinctoria -kasviin!

Katso myös Chrozophora tinctoria

Lähteitä / lukemista
Gerarde, John The Herball or Generall Historie of Plantes. John Norton, Lontoo 1597.
Artikkelit Coloriastossa: Kasvit / Heliotropium