-

Värjäys: Sanguinaria canadensis

[Papaveraceae]

englanti bloodroot, puccoon, coon root, indian paint, paucon, red pucoon, red root, snakebite, sweet slumber, tetterwort, bastard turmeric · cherokee shu-jee-hu

Myrkyllinen kasvi.

Ilman puretetta kasvin juurista saadaan villaan ja silkkiin oranssia, alunapuretteella ruosteenpunainen tai punaoranssi ja tinasuoloilla vaaleanpunainen.

Tummanpunaista on valmistettu sekoittamalla yhtä paljon villiluumun (Prunus domestica) kuorta ja Sanguinaria canadensis -kasvia.

Historia

Pohjois-Amerikan intiaanit ovat käyttäneet väriä ihomaalinaan (mm. potawatomit) sekä värjänneet sillä vaatteitaan. Intiaanit käyttivät kasvin juurta myös rohtona kurkkukipuihin, kuumeeseen ja reumatismiin.

Ponca-intiaaniheimon poikamiehet hierovat juurta käsiinsä ja yrittävät kätellä naista, jonka haluaisivat naida.

Ohjeita

Vältä värin joutumista iholle.
Pilko kasvin juuret pieniksi paloiksi (ellet ole hankkinut niitä valmiiksi paloiteltuina), liota muutaman tunnin vedessä. Laita vesi kiehumaan. Lisää puhdas, etukäteen puretettu villa värikylpyyn ja anna kiehua hiljakseen noin puolisen tuntia. Poista villa värikylvystä ja lisää liuokseen hieman glaubersuolaa (tai pöytäsuolaa). Sekoita hyvin, ennenkuin lisäät villan takaisin. Anna kiehua hiljakseen puolisen tuntia. Anna värikylvyn jäähtyä ennenkuin poistat villan. Huuhtele puhtaalla vedellä ja anna kuivua.

Lähteitä / lukemista
Miller, Philip Gardeners Dictionary. 8. painos, Lontoo 1768