-

Värjäys: Xanthoria Keltajäkälät

[englanti wall-lichen, shore lichen]

Jäkälissä on mm. fyskioni-nimistä keltaista antrakinoniväriainetta.

Xanthoria elegans

[englanti]

Jäkälästä saadaan purppuraa. Sinistä saadaan, kun väriaine altistetaan auringonvalolle.

Jotkut Pohjois-Amerikan intiaanit ovat käyttäneet jäkälästä saatua väriä kasvoväripigmenttinä.

Xanthoria parietina Haavankeltajäkälä

[englanti wall-lichen, shore lichen, maritime sunburst lichen · ruotsi vägg-lav]

Haavankeltajäkälä on haavan rungolla kasvava keltainen jäkälä. Sitä on käytetty värjäykseen viimeistään keskiajalla, ja väriaineensa vuoksi sitä on käytetty kaupankäynnissä jo ensimmäisen vuosituhannen vaihteessa etenkin Pohjois-Euroopassa.

Kirkkaankeltaisesta tai oranssista jäkälästä saadaan vaaleanpunaista, sinistä ja violettia värjäysainetta.

Haavankeltajäkälästä voi saada kauniita punaisia tai sinisiä värisävyjä, mutta värjääminen vaatii omat kommervenkkinsä. Jäkäliä pitää liottaa voimakkaassa emäksessä (esimerkiksi ammoniakkiliuoksessa) useampia viikkoja, jotta väriaine irtoaa. Langan värisävyä voi ohjailla lisäämällä liemen happamuutta, mutta värin vaihtaminen onnistuu myös jälkeenpäin: jos langat altistaa auringonvalolle heti värjäyksen jälkeen, ne muuttuvat siniseksi, ja jos ne kuivattaa varjossa, saadaan punaisia lankoja.

---

Jäkälät uusiutuvat hyvin hitaasti, minkä vuoksi niitä pitää koota värjäyskäyttöönkin harkiten. Jäkälien poimiminen ei kuulu jokamiehenoikeuteen. Joitain puissa kasvavia jäkäliä löytyy myös katkenneista ja maahan pudonneista risuista, joista niitä voi kerätä myös ilman maanomistajan lupaa.