-

dioksatsiinivioletti, dioksatsiinipurppura, karbatsolivioletti

[englanti dioxazine purple, dioxazine violet, permanent mauve · ranska pourpre dioxazine · espanja carbazol dioxacina, violeta dioxacina · katalonia carbazol dioxacina, violeta dioxacina]


Dioksatsiinivioletti, dioksatsiinipurppura, karbatsolivioletti
[englanti dioxazine purple, dioxazine violet, carbazole violet]
[PV23, CI 51319] Transparentti syvä punavioletti, karbatsolidioksatsiinia (C34H22Cl2N4O2). Jotkut taiteilijat käyttävät väriä mustana.


Dioksatsiinivioletti, karbatsolivioletti
[englanti dioxazine purple, dioxazine violet, carbazole violet]
[PV37, CI 51345] Sinivioletti. Samankaltainen, mutta paljon tummempi sävy kuin ultramariinivioletti tai tumma kobolttivioletti. Laadukas ja kallis väri.


Orgaaninen. Läpikuultava, värjäysvoima kaikista pigmenteistä voimakkain. Punertavan violetin valonkesto on hiukan parempi kuin sinertävän violetin. Transparentti, hyvin tumma, kestää erittäin hyvin säätä ja valoa.

historia
Tiedot pigmentin syntyajasta vaihtelevat. Joidenkin tietojen mukaan dioksatsiinivioletin kehitti vuonna 1952 saksalainen Hoechst AG, mutta esim. Seymorin mukaan pigmentti on kehitetty Saksassa jo 1929. Alunperin violetti kehitettiin värjäysaineeksi.

Pigmentin kestävyys on tehnyt siitä suositun mm. teollisuuspigmenttinä sen kalleudesta huolimatta. 1980-luvulla karbatsolivioletti PV23 nousi tärkeimmäksi teolliseksi pigmentiksi useissa maissa.

käyttö
Käytetään mm. öljy-, alkydi- akryyli-, guassi-, tempera- ja vesiväreissä, joskin sinisellä sävylllä (BS) on taipumus menettää valonkestoaan akryylisekoituksissa. Löytyy usein vain parhaimmista taiteilijavärivalikoimista, koska on niin kallista. Hyvän kestävyytenä vuoksi sillä on hinnastaan huolimatta hyvä asema perusviolettina.

Käytetään myös mm. värillisten piilolinssien väriaineena sekä musteiden ja muovien väriaineena. Myös automaaleissa sitä saatetaan sekoittaa ftalosiniseen antamaan hieman lämpöä värille.

Lähteitä / lukemista
Seymor, Pip The Artist's Handbook. Grange Books, Arcturus Publishing Limited, Lontoo 2003