-

Kromioranssi, derbynpunainen, persianpunainen, viktorianpunainen

[englanti chrome orange, Persian red, orange chrome yellow · ranska orang de chromo · saksa Chromorange · hollanti chromaatgeel orange · espanja naranja de cromo · italia rosetto chrome, arancio di cromo, giallo di cromo arancio]


(PO21 CI 77601)

Emäksistä lyijykromaattia (tai lyijydikromaattia) (PbCrO4 · Pb(OH)2), (PbCr2O7 · PbMoO4 tai PbCrO4 PbO · PbSO4) tai lyijykromaattia ja lyijyhydroksidia (sama kuin kromipunainen). Hyvin hienoa puuteria, jolla on erinomainen peittävyys. Ei ole normaaliväri. Huono värinkesto, parhaillakin laaduilla on taipumus tummia tai muuttua vihertäväksi; uusia kromioransseja on stabilisoitu kemiallisesti. Käytetään freskoissa, temperassa ja öljyväreissä.

Historia
Kromi-mineraali havaittiin ensimmäisen kerran 1770 Siperian kultakaivauksilla, joskaan sitä ei tunnistettu. Vuonna 1797 pariisilainen kemisti Louis Nicholas Vauquelin eristi luonnon lyijykromaatin ja kutsui sitä kromiksi sen aikaansaamien erilaisten värisävyjen vuoksi. Kromi tulee kreikan väriä tarkoittavasta sanasta. Vauquelinin tutkielmat edistyivät hitaasti kunnes Ranskassa avattiin uusi mineraalikaivos 1800-luvun alkuvuosina. Vauquelin julkaisi tutkielmansa lyijykromaattien (erityisesti kromikeltaisen (2PbSO4 · PbCrO4 )) valmistuksessa 'Annales de Chimie IXX' -julkaisussa 1809 (vuotta pidetään myös kromioranssin keksimisvuotena). Kromivärien tuotanto oli vähäistä siihen saakka, kunnes vuonna 1820 Pohjois-Amerikasta löytyi uusi kromikaivos ja suuremman luokan tuotanto saattoi alkaa. Toisten lähteiden mukaan värin kaupallinen valmistus alkoi 1818.

Käyttö
Käytetään öljy- ja vesiväreissä, kromaatit ovat ainoita halpoja taiteilijavärejä, joilla on peittokykyä.
Kromioranssi on hyvä suojaväri teräkselle ja raudalle.

Muuta
Usein myös kromipunaisen ja kromikeltaisen seosta kutsutaan kromioranssiksi.