-

Värejä...O

Obsidiaani (obsidian) on laavaa, joka on jähmettynyt niin nopeasti, ettei muodostunut kivilaji ole ehtinyt kiteytyä. Tuloksena on tummanvihreää, tummanruskeaa tai aivan mustaa lasia. Kivikaudella Etelä-Euroopassa siitä valmistettiin pienikokoisia teräaseita ja nuolenkärkiä. Mm. saksalainen Kraemer välittää Meksikon mustaa vulkaanista lasia jauhettuna pigmenttinä.

Oliivinvihreä saatiin aikaiseksi polttamalla joko scheelenvihreää tai espanjanvihreää. Yleensä liitetty myös eri kromivihreisiin. Ilmaisua voidaan käyttää useasta sekoituksesta tai kellertävän- tai rusehtavanvihreistä värisävyistä yleensäkin, ei siis tarkka määritelmä.

Orange G [AO10, CI 16230] (acid leather orange KG, acid light orange J) (C16H10N2O7S2Na2) Värjäysainetta käytetään paljon kudosvärjäyksessä. Samalla nimellä on viitattu joskus myös toiseen oranssiin väriin [BO21, CI 48035]

Orange 3G [VO15, CI 69025] (golden orange 3G, anthramide orange) (C42H23N3O6)

Orleaani; biksiini, norbiksiini
orleaani

Orsiini
[englanti orcien]
Orsiini on metyyliresoriinia, dihydroksitolueenia (CH3· C6H3(OH)2); väritön kiteinen yhdiste. Punertavanruskea väriaine, jota saadaan orsinolista. Sitä löytyy orseiinin kanssa mm. orseljista.

Orseiini
[englanti orcein]
Orseiini on orsiinin hapettumistuotetta. Sitä löytyy orsiinin kanssa mm. orseljista.