-

Värejä...R

Raphael Green

Raddle

Red lake C, Red lake D, Red lake P

Red MAA
[solvent R111, disperse R9, CI 60505] Punainen antrakinoniväriaine, metaanikinoni (C15H11O2N); kristallimuodossaan keltaisesta vaaleanharmaaseen. Transparentti, ei liukene veteen. Käytetään musteisiin, saippuoihin, muovituotteisiin ja kosmetiikkaan.
Myyntinimiä: 1-(methylamino)-9,10-anthracenedione (MAA), red G, amaplast red AAP, oil red ZMQ|ZMG, celanthrene red Y, celliton pink R, diacelliton fast pink R, duranol red GN, macrolex red G, orient oil red 330, oracet red G, serilene fast pink BT, smoke red M, supracet pink R, waxoline red MP|MAA

Resorsinoli, resorsiini
[englanti resorcin; resorcinol, p-chlororesorcinol ]
[resorsiini CI 76505, developer 4, oxidation base 31; resorsinoli CI 76510] Resorsiini on väritöntä kristallista, vetteen, alkoholiin ja glyseriiniin liukenevaa ainetta (C6H6O2). Valossa ja ilman vaikutuksesta se värjäytyy vaaleanpunaiseksi.
Resorsinoli on kristallimuodossaan valkoista tai vaaleaa (C6H5ClO2 tai C6H3(OH)2Cl). Haitallista nieltynä, hengitettynä tai ihon läpi imeytyessään. Resorsinoli ei varsinaisesti ole väriaine, mutta sillä on väri-indeksinumero ja sitä käytetään mm. kestohiusväreissä. Resorsinolia sekä sen johdannaisia käytetään myös mm. fluoresenssi- ja nahkavärien valmistuksessa.

Resorsiinivärit kuuluvat fenoliväriaineisiin.

Resorsiinikeltainen
[englanti resorcine yellow · ranska chrysone S]
[AO6, E103, food yellow 8, CI 14270]
Vaikka värillä onkin EEC:n elintarvikekoodinumero (E103), EEC kielsi sen käytön vuonna 1977. Nykyään käyttö kielletty koko Euroopan unionin alueella. USAssa kielletty 1988.
Muita nimiä: eniacid yellow RS, tropaeoline, tropaeolin R | O, yellow T, chrysoin G | S, chrysonine S | N, chrysoine (S), curol orange G, dermina yellow G, gold yellow, hispacid yellow CG, naphthazine yellow RP, C yellow 12, tertracid yellow TRO, acid phosphine G, acid leather yellow PGW, orange acid G

Resorsiiniruskea
[englanti resorcin brown (J | R)]
Kts. ksylidiini

Resorsiiniruskea R(N)
[englanti resorcine brown R(N)]
[ABr14, CI 20195] Ruskea värjäysaine (C26H16N4Na2O8S2), käytetään mm. tekstiilivärjäyksessä. Muita nimiä mm. acid brown M, acid leather brown CM, aciderm brown GRF, amacid resorcine brown 2R, atul resorcine | calcocid brown RD, brasilan brown RN, brown 5EMBL, coriamine brown 3R, crispin brown W, curol | hidacid resorcin brown R, dermina brown G, fenazo brown N, hexaderm brown DA, hispacid brown RRN, mitsui acid brown (3)R, naphthalene leather brown AD, nitto acid | shikiso acid | solar brown RX, resorcine brown 3R | RD | RN | sodium
Katso myös: ksylidiini [AO24]

Resorsiinisininen [englanti resorcin blue, lacmoid]
[CI 51400] Sininen väriaine (C24H15NO7 tai C24H16N2O6), käytetään mm. kudosvärjäyksessä. Muita nimiä mm. iris blue B
Resazurin muodostaa tummanpunaisia kristalleja, joissa on vihertävä metallinen kiilto. Aineen alkaliset liuokset ovat ruusunpunaisia ja niissä on sinooperinpunainen fluoresenssi. Tetrabromoresorufiinia käytetään väriaineena: fluorescent resorcin blue.

Riboflaviini, laktoflaviini | riboflaviini-5-fosfaatti, natriumriboflaviini-5-fosfaatti
[englanti riboflavin, lactoflavin, riboflavin-5'-phosphate · ruotsi riboflavin · tanska riboflavin · norja riboflavin · islanti rbflavn · hollanti riboflavine · ranska riboflavine, lactoflavine]
[riboflaviini E101 (i), riboflaviini-5-fosfaatti E101 (ii), E106 riboflavin-5-sodium phosphate] Keltainen tai oranssi väriaine, isoalloksatsiini.
C17H20N4O6
Dihydraattimuoto: C17H20N4NaO9P ·2H2
Vedetön muoto: C17H20N4NaO9P
Esiintyy luonnollisesti mm. vihreissä kasviksissa, kananmunissa, maidossa, munuaisissa ja maksassa. Riboflaviini ja sen kaksi johdannaista ovat yleisimmät kolme elävissä organismeissa esiintyvää flaviinia. Niiden tarkkaa fysiologista merkitystä kasville ei vielä täysin tiedetä, mutta uskotaan, että ne toimivat sinisen valon ja ultravioletti A -säteilyn reseptoreina. Kemiallisesti se on hyvin lähellä B2-vitamiinia, joka on ihmisen elimistölle tarpeellinen vitamiini: puutosoireina ovat mm. haavat suupielissä ja kasvojen ihottuma. Käytetään elintarvikevärinä (mm. margariinin ja juustojen värjäykseen) - turvallinen elintarvikeväri.

Roduliinipunainen
[englanti rhoduline red · Benzorhodulinrot]
[direct R31, CI 29100]
Käytetty pääasiassa puuvillan, hampun, silkin, pellavan, rayonin ja puuvillasekoitetekstiilien värjäykseen. Käytetty myös selluloosakuitujen värjäykseen.
Muita nimiä mm. benzo rhoduline red B(BAY), benzo rubine HW, brilliant rhoduline red B, chloramine rose B(S), diphenyl red RW(CGY), direct rhoduline red B, nippon fast red BB (NSK), pyrazolpink 2B(S)

Roduliinivioletti
[englanti rhoduline violet · italia violetto rodulina]
[CI 50215]

Rosaniliini
[englanti rosaniline]
Väritön emäs (C20H19N3), joka happojen kanssa muodostaa punaisia väriaineita. Rosaniliinin typpihappoinen suola on atsaleiinia, etikkahappoinen suola roseiinia ja suolahappoinen suola fuksiinia.

Rose bengal

[saksa Rose Bengale, Bengalrosa]

[AR94, CI 45440] (C20H2O5I4Cl4Na2)

Sinertävän vaaleanpunainen fluoroniväriaine, jota on käytetty mm. kudosvärjäyksessä (mm. silmän sarveiskalvontulehduksen havainnointiin). Nykyään käyttö on harvinaista, mutta silti väriaine on hyvin tunnettu. Patentoitu 1882 (R. Gnehm).

Bengalinruusu (Rosa chinensis) on myös erään vaaleanpunaisen ruusukasvin nimi.

Rose pink

Heikko brasiliankesalpiniasta [Paubrasilia echinata] valmistettu substraattipigmenttiväri.

Rottlerin, mallotoksiini

[englanti rottlerin, mallotoxin · saksa Rottlerin, Kamalolensäure]

Luonnonoranssia väriainetta (C30H28O8) saadaan mm. Mallotus philippinensis -tyräkkikasvin latvaosista. Kamalan tärkein väriaine.

Väriaine rotlerin on saanut nimensä vuonna 1749 Strassburgissa syntyneeltä tanskalaiselta lähetyssaarnaajalta, Rottlerilta.

Rouge

Kosmeettinen punaväri poskille ja huulille. Yleensä valmistetaan väriohdakkeesta (Carthamus tinctorius) tai karmiinista. Myös englanninpunaisesta valmistetaan rougea.

Ruskea FK

[englanti brown FK, kipper brown, chocolate brown FK · saksa Braun FK · hollanti bruin FK · ranska brun FK · norja brun FK · ruotsi brun FK islanti brúnt FK]

[E154, food brown 1]

Kuuden synteettisen atsovärin seos (mono-, bis- ja trisatsovärit). Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita; saa käyttää vain savusillien (engl. kipper) värjäyksessä (antaa kalalle 'terveen' värin, joka ei häviä kypsennettäessä) - kielletty mm. USAssa, Hollannissa. Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan.

I C12H11N4O3NaS
II C13H13N4O3NaS
III C18H14N6Na2O6S2
IV C18H14N6Na2O6S2
V C19H16N6Na2O6S2
VI C24H17N8Na3O9S3

Ruskea HT
[englanti brown HT, chocolate brown HT · saksa Braun HT · hollanti chocoladebruin HT · ranska brun HT · norja brun HT · ruotsi brun HT · islanti brúnt HT]
[E155, food brown 3, CI 20285] (C27H18N4Na2O9S2) Käytetään erityisesti makeisten värjäämiseen, tyypillisiä tuotteita ovat mm. suklaakakkujauheseokset. Astmaattiset ja aspiriinille allergiset ihmiset saattavat reagoida väriaineeseen.

Lähteitä / lukemista
Resorsiini:
ChemicalLand21 [chemicalland21.com | 02VII05]
Resorcin [enius.de | 02VII05]

Resorsiiniruskea:
Brown No.201 [www02.so-net.ne.jp/~tombo | 02VII05]

Rottlerin:
Dorland's Illustrated Medical Dictionary | [mercksource.com | 12X04]