-

Sahramikeltainen, martiuksenkelta

[englanti saffron yellow, auripetrum colorant, red gold · espanja azafran de Otono · hollanti safraan · italia zafferano, giallo arancio · kreikka krokus · latina crocin, karcom · ranska safran · saksa Echter safran nas, a-zu-pi-ru, supur, zafran, croceo]


(NY6 CI 75140; CI 75100 saffron, crocetin)

Maustesahramin [Crocus Sativus, engl. saffron] kuivatuista terälehdistä saadaan hyvin kirkasta keltaista (C20H24O4), joka kuitenkin haalistuu pahoin päivänvalossa.

Historia
Sahrami mainitaan mm. Raamatussa. Kreetan ja Kreikan muinaisista kaivauksista on löytynyt viitteitä sahraminkeltaisen käytöstä värjäyksessä ja Theran seinämaalauksissa on kuvattu mm. naisia poimimassa krookuksia. Väriä on käytetty viimeistään Rooman ajoista lähtien ja suosittua se oli erityisesti keskiajalla. Kallista sahramia on käytetty ruoan mausteena ja antamaan ruoalle väriä, mutta myös tekstiilien värjäykseen. Pigmenttinä sahramia käytettiin etenkin 1400-luvulla.

Nimiä
Sahramikeltaa kutsutaan myös nimellä martiuksenkelta.

Käyttö
Pigmenttinä käytetään vesiväreissä; väri on suhteellisen transparentti. Ei sovellu fresko-, öljyväri- tai temperamaalaukseen. Englannissa krookuksenkeltainen on syrjäyttänyt lehtikullan.

Muuta
Lue lisää kasvin käytöstä värjäystarkoituksiin: Crocus Sativus
Katso myös Terra merita