-

Värjäys: Rhus (Toxicodendron) Vahapuu

[Anacardiaceae]

[englanti sumac · saksa Sumach, Gewrzsumach, Färberbaum, Gerbersumach, Essigbaum · ranska sumac · italia sumacho , sommacco · espanja sumagre, zumaque · hollanti smack, sumach, sumak, zuurkruid · tanska sumak · viro sumahh · puola sumak · venäjä sumakh · slovakki sumach · tsekki sumach · kroatia ruj · slovenia octovec · bulgaria sumak · unkari szömörce, cserszömörce, cserzo szömörce · hindi kankrasing · bengali kankrasringi · tamili karkhadagachingi · telugu karkkararingi · albania cërmendell · kreikka roudi, soumaki · turkki sumak, somak · heprea sumak, sumaq · arabia summag · farsi somagh]

Kasvisukuun kuuluu noin 120 lajia pensaita ja pieniä puita subtrooppisella tai lauhkeilla vyöhykkeillä. Monet sumakit ovat myrkyllisiä, mutta niiden myrkyllisyys vaihtelee suuresti - ne kuitenkin saattavat aiheuttaa vaikeitakin ihotulehduksia. Myrkyllisimmät sumakit ovat Rhus radicans (poison ivy), Rhus toxicodendron (poison oak) ja Rhus vernix (poison sumac). Myrkyllisillä sumakeilla on valkoiset marjat, vaarattomilla punaiset. Rhus on sumakkipuiden vanha nimitys, jota edelleen hyvin ahkerasti käytetään esim. värjäysoppaissa. Nykyinen kasvisuvun tieteellinen nimitys on Toxicodendron.

Rhus chinensis

[englanti Chinese sumac, nutgall tree · sharchop-kha robtangshing · nepali bhakimlo · dzongkha (Bhutan) dharabshing]

Tanniinia on käytetty musteena.

Rhus copallinum

[englanti mountain sumach, winged sumac, shining sumac, dwarf sumac]

Pohjois-Amerikassa kasvavasta sumakista saadaan rusehtavaa vernissaa (copal varnish).

Rhus coriaria Parkkisumakki, sisiliansumakki (sumakki)

[englanti sumach, elm-leaved sumac, sicilian sumach, dyer's sumach, tanner's sumach; Coriars Sumach, Leather Sumach (Gerarde 1597) · saksa Gerbersumach, Sumachgewächse, Sizilianischer Zucker; Smack, Sumach (Gerarde 1597) · ranska rhus, le somagh persan · italia somacho (Gerarde 1597) · espanja sumagre (Gerarde 1597) · unkari szömörce, cserszömörce, cserzo szömörce · kroatia ruj · albania crmendell · arabia summag; sumach · bengali kankrasringi · Fluida, Rhoë (Gerarde 1597)]

[NBr6]

Sisiliansumakista saadaan parkitusaineena käytettyä sumakkia ja kuivatuista ja murskatuista oksista sumac yellow-värjäysainetta. Kasvi on yleinen mm. Välimeren maissa. Se mainitaan Alina Hellenin oppaassa Neuvoja kotiwärjäykseen kaswiaineilla (1905), jossa sitä neuvotaan käyttämään mustan ja harmaan värjäykseen. Myös Pohjois-Amerikassa kasvia on käytetty värjäykseen, siellä marjoista on valmistettu keltavihreää väriä.

Rhus cotinus l. Cotinus coccygria Peruk-pensas, peruukkipensas, Fisettipuu

Kts. Cotinus

Rhus diversilob

[englanti poison oak]

Käytetty värjäykseen mm. Pohjois-Amerikassa.


Rhus glabra Silosumakki

[englanti scarlet sumach, smooth sumach, upland sumach, pennsylvania sumach]

Lehtiä ja jossakin määrin myös kuorta käytetään parkitusaineena ja nahan värjäämiseen (keltaiseksi). The British Cyclopaedia -tietosanakirjassa (1838) mainitaan, että kasvia on käytetty puretusaineena punaisia värejä värjätessä. Saman kirjan mukaan kasvin lehdistä saa punaista värjäysainetta ja oksista sekä marjoista yhdessä keitettynä saadaan musteenkaltaista mustaa väriä. Sumakkia käyttivät mm. Missourijoen lähellä asuvat intiaanit.

Rhus radicans, Toxicodendron radicans Liaanimyrkkysumakki

Kestävä väri.

Rhus similata, Rhus semialata

[englanti chinese galls, chinese sumac · dzongkha (Bhutan) robtangshing]

Bhutanissa kasvin hedelmiä käytetään parkitsemiseen ja väriaineena.

Rhus succedacea, Toxicodendron succedaneum

[englanti wax tree, Japanese Hazenoki tree]

Kasvin siemenistä ja hedelmistä valmistetaan japaninlakkaa ja -vahaa (Japan wax, Japanese lacquer, Chinese lacquer; jap. urushi).

Rhus toxicodendron, Toxicodendron pubescens Myrkkysumakki

[englanti poison ivy · ruotsi giftek]

Pohjois-Amerikan intiaanit valmistivat kasvin sisäkuoresta punaista väriainetta. Kestävä väri.

Rhus trilobata Haisusumakki

[englanti three-leaved sumac · bo-bo-e, su-vi]


Navajot valmistivat kasvista ruskeita ja mustia värejä. Puusta saadaan myös vihreää ja keltaista.


Rhus typhina Samettisumakki

[englanti staghorn sumac, velvet sumac]

Pohjois-Amerikan intiaanit keittivät sumakin marjoista mustaa pigmenttiväriä naamioita varten. Pohjois-Amerikassa sumakista on valmistettu myös ruskeaa väriainetta.

Rhus vernicifera, verniciflua, Toxicodendron vernicifluum Vernissasumakki

[Rhus vernir, venenata
englanti japanese laquer tree, poison elder, poison sumach, varnish sumach · japaniurushi · vietnam son]

Lakkapuun punaista nestettä käytetään lakkamaalina (Japan wax, Japanese lacquer, Chinese lacquer) mm. Kiinassa ja Japanissa. Kiinassa kasvista tehtiin Ning-Po -lakkaa jo 4000 eaa.

The British Cyclopaedia -tietosanakirjassa (1838) kerrotaan, että vernissa saadaan puuhun tehdyistä viilloista, ja se muuttuu mustaksi ja paksuksi ilman vaikutuksesta. Sama kirja myös kertoo, että japanilaiset maalaavat tällä ovensa, ikkunansa ja kaikki huonekalunsa.

---

Joitakin sumakkilajeja on poltettu kuten tupakkaa.

Lähteitä / lukemista

Gerarde, John The Herball or Generall Historie of Plantes. John Norton, Lontoo 1597.
The British Cyclopaedia. Volume VI. Natural history. ABA to CET. WM. S. Orr and Co., Amen Corner, Paternoster Row, Lontoo 1838.