-

alkuaine: kromi

[englanti chrome]
Kreikk. chroma = 'väri'


[Cr]

Hyvin kovaa. Esiintyy lyuonnossa esimerkiksi kromiitissa ja krokoiitisssa. Valmistetaan pelkistämällä oksidia alumiinipulverilla. Käytetään mm. vastusmetallina seoksina nikkelin kanssa (krominikkeli), alumiinin ja raudan kanssa (kanthal), sekä mm. teräksen lisäaineena (kromiteräs). Mm. Lyijyn, sinkin ja kuparin kromaatteja käytetään maaleina. Kromi aiheuttaa mm. rubiinin punaisen ja smaragdille vihreän värin.

Kromi-mineraali havaittiin ensimmäisen kerran 1770 Siperian kultakaivauksilla, joskaan sitä ei tunnistettu. 1797 pariisilainen kemisti Louis Nicholas Vauquelin eristi luonnon lyijykromaatin ja kutsui sitä kromiksi sen aikaansaamien erillaisten värisävyjen vuoksi. Kromi tulee kreikan väriä tarkoittavasta sanasta. Vauquelinin tutkielmat edistyivät hitaasti kunnes Ranskassa avattiin uusi mineraalikaivos 1800-luvun alkuvuosina. Vauquelin julkaisi tutkielmansa lyijykromaattien (erityisesti kromikeltaisen (2PbSO4 · PbCrO4)) valmistuksessa 'Annales de Chimie IXX' -julkaisussa 1809. Kromivärien tuotanto oli vähäistä siihen saakka, kunnes vuonna 1820 Pohjois-Amerikasta löytyi uusi kromikaivos ja suuremman luokan tuotanto saattoi alkaa.Kromioksidivihreä on kromiseskvioksidia (Cr2O3), vihreää jauhetta, joka syntyy muita kromiyhdisteitä hehkuttaessa. Joissakin tietosanakirjoissa yhdisteeseen viitataan myös kromivihreänä. Yleisesti kromivihreäksi kuitenkin sanotaan preussinsinisen (PB27) ja kromikeltaisen (PY34) sekoitusta.

Guignetinvihreä (viridiini) on pääasiassa pääasiassa kromioksidihydraattia / kromihydroksidia sisältävä kromivihreä (Cr2O3 · 2H2O), eri kuin kromioksidivihreä. Muita kromivihreitä ovat mm. Lamoriniere Green (Cr(OH)2 + Al(OH)3) ja Plessy's green (kromifosfaatti CrPO4).

Kromivioletti (CrCl3) on kromikloridista valmistettu maaliväri.

Kromikeltainen eli pariisinkeltainen on lyijykromaattia (PbCrO3 tai PbCrO4) tai lyijykromaattisulfaattia, saostetaan natrium- tai kaliumdikromaatti-ja lyijysuolaliuoksista.

Kromimusta valmistetaan suolahapossa liotetusta ja hehkutetusta kuparikromaatista.

Kromipunainen on emäksistä lyijykromaattia (2PbSO4 · PbCrO4), (Pb2(OH)2CrO4). Tunnetaan myös mm. nimillä derbynpunainen ja viktorianpunainen.

Kromioranssi on emäksistä lyijykromaattia , mutta valmistettu eri tavalla kuin kromipunainen (PbCrO4 · Pb(OH)2), (PbCr2O7 · PbMoO4).

Kromititanaatti (PBr24) sekä nikkelititanaatti (PY53) kehitettiin, kun etsittiin pigmenttiä, jolla olisi titaanioksidin ominaisuudet.

Kromialuna (KCr(SO4)2) (kromisulfaatin ja kaliumsulfaatin kaksoissuola) on punaisia kiteitä, jonka liuoksia on käytetty parkituksessa, värjäyksessä peittana ja mm. valokuvauksessa pehmenneen gelatiinikalvon kovettamiseen.