-

Värjäys: Morus Mulperi, mulperipuu, mulperinmarjat

[Moraceae]

englanti mulberry

Morus-suvun kasveista on saatu sinistä ja laventelin ja purppuran sävyjä (antosyaanit).

Morus mesozygia

[englanti Canary wood]

Pohjois-Amerikassa puuaineesta on valmistettu keltaista ja oranssia värjäysainetta.

Morus nigra Mustamulperi

[englanti black mulberry, mulberry · mures, moral]

Lehdillä on syötetty silkkiperhosten toukkia, mutta niistä on myös eristettu mulperivihreää (englanti mulberrygreen, saks. Maulbeergrün); klorofylliä, joka on käsitelty kupariklorofylliksi ja sitten käytetty ruoka- ja kosmetiikkatuotteissa. Etelä-Amerikan intiaanit ovat valmistaneet mustamulperista purppuraväriä.

Morus rubra

[englanti red mulberry · moral colorado]

Morus tinctoria

Kts. Maclura tinctoria, keltapuu

Historia

Folium (English woad, biseth of folium, bisetus, folium indicum) - samoilla nimillä tunnetaan myös muista kasveista valmistetut siniset, punaiset ja purppuraiset, pH-muutoksille alttiit värit, mm. heliotroopin siemenistä valmistettu väri. Väriä käytettiin keskiaikaisessa kirjakuvituksessa.

Etelä-Amerikan intiaanit valmistivat mustamulperista purppuraväriä. Samanlaista väriä saatiin myös Panaman rannikolla elävästä purppurakotilosta (jolloin sillä värjättyälankaa kutsuttiin "kotilolangaksi").

Mustikka, seljan marjat, mulperinmarjat ja likusterinmarjat mainitaan sinisenä väriaineen lähteenä myös mm. 1847 ilmestyneessä kirjassa A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines [...] (Andrew Ure). Siinä neuvotaan keittämään pauna marjoja vedessä, lisämään unssi alunaa, rautavihtrilliä ja kuparisulfaattia, tai niiden sijaan vastaavat määrät espanjanvihreää ja viinikiveä. Tekstin mukaan rautapuretusta yksinomaan käyttämällä saadaan teräksen sininen ja tinapuretuksella violetihtava vivahde.

Lähteitä / lukemista
Gerarde, John The Herball or Generall Historie of Plantes. John Norton, Lontoo 1597.
Hellén, Alina Neuvoja kotiwärjäykseen kaswiaineilla (Suomen käsityön ystävien toimesta). Kansanvalistusseura, Helsinki, 1904; 1905; 1917; 1919.
Ure, Andrew A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines; containing A Clear Exposition of Their Principles and Practice. 1847, Appleton & company, New York.