-

värjäys: RUBIA Matarat

[Rubiaceae]

englanti madder · arabia al-lizari

Matarakasvit ovat olleet suosittuja värjäämisessä läpi aikojen ja kautta maailman. Idässä suosittiin Rubia cordifolia-mataraa, Euroopassa värimataraa (Rubia tinctoria). Katso myös: Relbunium.

Rubia akane

[englanti Asian madder · jap. akane]

Käytetty silkin ja puuvillan värjäykseen mm. Japanissa. Sisältää purpuriinia, mutta ei alitsariinia. Japanissa Euroopassa laajalti käytetty värimatara (Rubia tinctoria) tunnetaan Japanissa 'lännen akanena'.

Rubia cordifolia (cardifolia)

[englanti Bengal madder, Indian madder · dzongkha choid, tsey · nepali mangito · sharchop-kha lanyi roo, laniru · hind. majith · sanskriitti, intia manjishtha, samanga · tseod · qian ca gen
· väriaine manjeet, munjeet, manjit, manjistha]

[Cinchonaceae]

Punaisen, oranssin, vaaleanpunaisen ja punaisenruskean sävyt. Sisältää mm. alitsariinia ja purpuriinia.
Trooppinen ja subtrooppinen Afrikka ja Aasia, Kiina ja Japani.

Aikoinaan (Hollannista ostetuista mataroista) huonoin laatu oli mull ja sillä värjättiin ruskeita värejä. hienoinlaatuisimpia olivat crop tai krappe madder, keskilaatu oli gemeen.

Värillä voi värjätä silkkiä, villaa, polyesteriä ja nailonia, alunalla myös puuvillaa, mutta se ei ole niin arvostettu kuin värimataran (Rubia tinctoria) antama väri. Käytetty mm. Tiibetin vanhoissa matoissa. Se on myös tiibetiläisten munkkien kaavun rusehtavanpunaisen värin lähde.

Käytetty myös hiusvärinä.

Indigoa lisäämällä syntyy egyptinpurppurana (Egyptian purple) tunnettu väri.

Rubia discolor

Etiopiassa kasvi on rohtokasvi ja sen juuresta saadaan arvokasta mustaa väriä.

Rubia khasnia

Antaa tumman sävyn.

Rubia munjista

Antaa tumman sävyn.

Rubia peregrina

[englanti wild madder, etruscan madder, garanche, garanche sauvage]

Vaaleanpunainen, punainen, kirkas oranssinpunainen. Eroaa hyvin vähän värimatarasta (Rubia tinctoria), mutta antaa hieman vaaleamman ja hillitymmän, ruusunpunaisen värin.

Välimeren alue, Keski-Eurooppa. Viljelty Kiinassa.

Rubia sikkimensis


historia

Rubia cordifolia -mataraa käytettiin koptilaisten tekstiileissä 500-luvulla.

Japanissa rusojuuresta (Lithospermum erythrorhizon) ja akane-matarasta valmistettiin erityistä väriä, jotka käytettiin mm. pienten silkkiliinojen värjäämiseen. Molemmat kasvit kasvoivat Japanissa villinä ja niitä käytettiin värjäykseen viimeistään nara-ajalla. Nanbun feodaaliklaani suojeli kasveja ja värjäyksestä kehittyi teollisuutta, jonka tuotteita vietiin Edoon lahjoiksi keisarilliselle hoville ja shoguneille. Silkkivaatteen värjäystä varten kankaita violettiin lipeässä ja kuivatettiin auringossa (toiko-syyskuun välisenä aikana), shikon zomea varten työ toistettiin 20 kertaa, akame zomea varten 130 kertaa. Prosessin jälkeen kankaisiin ei koskettu vuoteen. Itse värjääminen tapahtui liottamalla solmittuja kankaita isossa ammeessa värjäysliemessä. Prosessi toistettiin vähintään kymmenen kertaa, jonka jälkeen vaatteet kuivatettiin auringossa. Solmujen avaamisen jälkeen vaatteita pidetiin kahdesta neljään vuoteen säilössä, jotta väri 'asettuisi'.

Tiibetissä mataranjuurella värjätty villa keitetään maidossa, kuivataan, keitetään uudelleen matarajuuren kanssa.