-

Värjäys: Gardenia Keikarinkukka

[Rubiaceae]


[sisältää mm. crocin NY6 75140, 75100]

Gardenia florida

[englanti cape jasmine]

Gardenia grandiflora

Kiinalainen lajike, jota käytetään mm. mandariinien keltaisten kaapujen värjäämiseen.

Gardenia jasminoides (Gardenia augusta)

[englanti cape jasmine]Alunperin etelä-Kiinasta, Japanista ja Intiasta. Nykyään viljellään laajalti tropiikissa ja subtropiikissa etenkin Kaakkois-Aasiassa. Mausteena on alkanut korvata sahramia sen edullisempana vaihtoehtona (sitä myydään mm. nimellä crocin extract, C20H24O4). Myös väriaine (gardenia) molemmissa kasveissa on sama, gardeniassa sitä saadaan kasvin paloista.
Kasvin hedelmistä saatavasta gardenia-väriaineesta (gardeniablau; käsitellään aminohapoilla) uutetaan käyttämällä sinisiä sävyjä tylsästä mariinisinisestä kirkkaan siniseen. Väri ei ole tunnettu historiasta.
Kasvin luovuttamaa vihreää tai keltaista väriä kutsuttiin muinaisessa Kiinassa nimellä wongsky. Nykyään väri saadaan aikaan käyttämällä kasvin karotenoidipigmenttejä.
Myös Gardenia floridan hedelmistä saatavalla keltaisella värjättiin mm. Kiinassa.

Vrt. Crocus sativus

Historia
Kasvi saapui Eurooppaan Itä-Aasiasta, jossa sen tuottama värjäysaine oli suuresti arvostettua. Siellä kasvilla värjättiin etenkin silkkivaatteita. Väriä käytettiin myös Kiinan keisarien käyttämiin viittoihin noin kolme tuhatta vuotta sitten. Myöhemmin se antoi kultaan vivahtavaa väriään buddhalaisiin viittoihin.
Gardeniassa on myös karotinoideja ja sitä on käytetty Japanissa ruoan värjäämiseen.

Romantiikan aikaan Gardenia jasminoides -kasvista tuli suosittu sisäruukkukasvi. Kasvi sai latinankielisen nimensä 1700-luvun skotlantilaiselta botanistilta, A. Gardenilta.